St&S naar nieuw onderkomen: “Hengevelde heeft ons veel gebracht”

Het team van St&S voor hun nieuwe kantoor in Diepenheim

Het is alweer 11 jaar geleden dat Maurice Stöteler en Niels Somsen vanuit de garage van de ouders van Maurice in Groenlo voor zichzelf begonnen met het bouwkundig ontwerpbureau St&S ingenieurs, een afkorting van de beide achternamen. Inmiddels zijn ze al jaren gevestigd aan de Goorsestraat in Hengevelde, maar er breekt een nieuwe fase aan voor St&S. Het ontwerpbureau verhuist naar het voormalige gemeentehuis in Diepenheim dat in oude glorie is hersteld, tevens de woonplaats van Niels.

Niels vertelt over het prille begin van het bedrijf begin 2013: “Eerst waren we met zijn tweetjes; we deden wat kleine verbouwingen en kregen ‘gunwerk’ via een aantal architecten. In die periode zat Nederland nog vol in de crisis waardoor er niets of nauwelijks gebouwd werd. In een rustig tempo ging het steeds meer lopen, klanten waren erg tevreden en zo wisten mensen ons via via steeds meer te vinden. We hebben in die tijd enkele villa’s in Enschede getekend en zo kwam er al doende steeds meer werk. Via Peter en Leonie, die toen de cafetaria runden, kwamen we in contact met Harrie Ottenschot van bedrijfsverzamelpand Hengelandt, waar we in 2017 een kantoor konden huren. Een gave stap destijds.”

Vrijstaande woning Diepenheimsestraat Hengevelde

Wat kunnen jullie precies bieden aan klanten? Maurice: “De werkzaamheden lopen uiteen. Dat kan zijn van het ontwerpen en tekenen van een woning, een dakkapel of appartementengebouw. Maar ook kantoren en het herbestemmen van bestaande gebouwen. Onder andere in Rietmolen zijn we bijvoorbeeld bezig geweest met een fraaie herbestemming voor de kerk. Op dit moment zijn we voor Rob Pierik in Diepenheim bezig met de herbestemming van het oude stationsgebouw, waar drie woningen in komen, en bij het nevengebouw twee woningen. De projecten zijn zeer uiteenlopend en divers, en dat maakt ons vak zo mooi. We staan graag voor een uitdaging en werken graag samen met de klant naar een resultaat.”

Maar er komt dus een verhuizing aan? Niels: “Dat klopt. In Diepenheim deed zich een kans voor die we niet wilden laten schieten. In één van de mooiste monumentale panden van Diepenheim, het voormalige gemeentehuis, is ruimte vrijgekomen en daarvoor zijn wij benaderd als potentiële huurder. Een fraai pand dat in originele staat hersteld wordt en waar na de zomervakantie de buitengevels in originele kleuren geschilderd worden. Een hele mooie locatie waar we ook meer ruimte hebben.”

Hebben jullie veel werk in Hengevelde gehad in de loop der tijd? Niels: “We kijken terug op een hele mooie periode met veel fraaie projecten en hopen ook in Hengevelde actief te mogen blijven. We hebben daar inmiddels ongeveer 25 tot 30 nieuwbouwwoningen en veel verbouwingen getekend en ontworpen. Ook de starters- en seniorenwoningen van de laatste fase die wij ontworpen en getekend hebben, worden nog gebouwd. Knap hoe ze in Hengevelde door samen de schouders eronder te zetten, bij de gemeente de handen op elkaar krijgen en dit soort ontwikkelingen voor elkaar krijgen. We waarderen ook zeer dat we aan dit project mogen meewerken. Onze projecten zijn voornamelijk in de regio in Hengelo, Enschede, Neede, Eibergen en nog een paar andere plaatsen, maar het gros van de particuliere projecten de afgelopen tijd waren hier in Hengevelde. Tevens hebben we ook enkele bedrijfspanden van Hengeveldse ondernemers getekend, zoals de nieuwbouw van Tuinte Machinefabriek en Raanhuis Bouw. Bij Doeschot hebben we de uitwerking verzorgd. Leuke plannen waar we zelf ook veel energie van krijgen en trots op zijn.”

Vrijstaande woning De Marke III Hengevelde

Konden jullie wennen in Hengevelde en hoe ziet het bedrijf er nu uit? Maurice: “Onze medewerkers Erik en Martijn zijn er in de loop der tijd bijgekomen. Eerst was het even zoeken, het kostte even tijd hoe we het moesten aanvliegen in Hengevelde. Tonnie Wegdam nodigde ons uit voor de SIO en dat is een goede stap geweest. We hebben een presentatie gehouden voor de ondernemers tijdens een gezellige bijeenkomst bij Nollen. Er is veel werk uit voortgekomen, de eerste woning was van de familie Assink aan de Diepenheimsestraat en kijk eens wat er nu voor een prachtige wijk gerealiseerd is. Je moet ook de gemeenschap meekrijgen en als iedereen zijn steentje bijdraagt, is er veel mogelijk.”

Zijn er ook zaken die tegenvallen? “Het is soms moeilijk om de steeds veranderende regels van de overheid bij te houden en te begrijpen. Je hebt sinds kort de wet kwaliteitswaarborging en de nieuwe omgevingswet. Dit zorgt weer voor nieuwe uitdagingen en je merkt dat iedereen nog een beetje zijn weg hierin moet vinden.”

Wat willen jullie nog kwijt aan de lezers? “Hengevelde heeft ons goed gedaan en veel goeds gebracht. Met elkaar en voor elkaar daar geloven we in. De lijntjes zijn kort en de aannemers en onderaannemers kennen we inmiddels en weten ons ook te vinden. Op 1 juli krijgen we de sleutel van onze nieuwe stek, maar we hopen natuurlijk dat ze in Hengevelde ons blijven vinden, Diepenheim is dichtbij. Meer ruimte, meer mogelijkheden en op naar een mooie toekomst met elkaar!”

Veel succes heren! “Dank, het nieuwe adres is Grotestraat 19 Diepenheim, en mocht je (ver)bouwplannen of andere wensen hebben of gewoon zin hebben in een bakje koffie, de deur staat altijd open!
Voor nu wensen we iedereen mooie zomerfeesten in Hengevelde. Tot in de tent!

Hieronder een greep uit de gerealiseerde woningen door St&S:

Vrijstaande woning De Marke III Hengevelde
Tweekapper De Marke III Hengevelde
Vrijstaande woning De Marke III Hengevelde
Tweekapper De Marke III Hengevelde
Starterswoningen De Marke III Hengevelde
Tweekapper De Marke III Hengevelde
Stationsgebouw Diepenheim