Stof en Zus: Van een baan naar kleurrijke stoffenwinkel, twee zussen volgen hun droom
Twee zussen, een gedeelde passie en een sprong in het diepe. Wat beweegt Debby en Anouk om hun vaste baan op te zeggen en samen een stoffenwinkel te beginnen, midden in een tijd waarin fast fashion, Temu en online koopjes de norm lijken? Hun liefde voor stoffen en naaien groeide van een hobby uit tot een onderneming, eentje die ze binnenkort delen met het publiek in hun eigen winkel met creatief atelier.
Wat kunnen klanten straks verwachten? Hoe verdelen de zussen de taken? En waar hopen ze over vijf jaar te staan? We spraken met Debby en Anouk over hun grote avontuur, de kracht van samenwerken én het volgen van je hart.
Waarom een stoffenwinkel?
Wat was het moment waarop jullie besloten: we gaan dit écht doen?
“Er sloot een stoffenwinkel in Hengelo en zij was op zoek naar een opvolger. Daar werden we al helemaal enthousiast van. We hebben onderzocht of we die winkel konden overnemen, maar dat bleek niet haalbaar voor ons. Toch kregen we het idee niet meer uit ons hoofd. Zij was ook later ingestapt vanuit een andere branche, dus daarom dachten we: dan kunnen wij dat ook! Beter spijt van iets dat je hebt geprobeerd, dan van iets dat je nooit hebt gedaan. Maar één ding wisten we zeker: dit kan alleen maar met elkaar.”
Van wie kregen jullie de liefde voor handwerk mee?
“Dat zit echt in de familie. Onze moeder was altijd al met stoffen en de naaimachine bezig, daar zijn wij vanzelf in meegegroeid. We vinden het beide erg leuk om iets met de handen te maken. En wat is er dan leuker dan met stof te werken, mooie stoffen maken ons oprecht blij.”
Wat maakt het bijzonder om dit samen als zussen te doen?
“We voelen elkaar goed aan en vullen elkaar perfect aan. Waar bij de een het gaspedaal soms wat meer ingetrapt mag worden, mag bij de ander juist soms de rem erop. We hebben verschillende kwaliteiten, maar wel hetzelfde doel. Dat werkt ontzettend fijn.”
Waarom juist nu, in het tijdperk van fast fashion?
Mensen worden zich tegenwoordig steeds meer bewust van hoe hun kleding wordt gemaakt en creativiteit maakt een comeback. Dat is de perfecte combinatie. Zelf kleding maken is sowieso duurzamer dan kleding uit fabrieken waar kinderhandjes aan te pas komen. En: als je geen standaard maat hebt, is dit een geweldig alternatief. Je maakt kleding die écht past.”
Wat kunnen klanten straks in jullie winkel vinden?
“We richten ons op modestoffen volgens de laatste trends voor dames, kinderen en baby’s, en natuurlijk bijbehorende fournituren. Alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. We willen er echt een plek van maken waar je graag even binnenloopt. De koffie staat klaar, iets lekkers erbij, bladen om inspiratie op te doen. Gewoon gezellig en laagdrempelig! Daarnaast zullen er zelfgemaakte babypakjes in de winkel hangen, in de kleinste maten. Hoe leuk is het dat je een uniek pakje kunt kopen voor je baby of cadeau kunt geven?! En mannen zijn natuurlijk ook welkom! Kleding maken is technisch en vraagt inzicht. Van oudsher is kleermaker ook zeker een mannenberoep. Het is eigenlijk best jammer dat er bijna geen mannen meer achter de naaimachine zitten .”

En hoe zit het met duurzaamheid?
“Wij kopen onze stoffen en fournituren zoveel mogelijk in bij groothandels die duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Zelf gebruiken wij in onze winkel zo min mogelijk verpakkingsmaterialen en proberen we bewust met onze materialen om te gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine restjes stof nog heel goed gebruikt worden in onze workshops.”
Hoe ziet het atelier eruit?
“Naast de winkel komt een creatief atelier waar we laagdrempelige, kortdurende workshops geven. We hebben plek voor 8 personen. Iedereen kan aan onze workshops deelnemen, ook als je geen enkele ervaring hebt. We maken in onze workshops bijvoorbeeld een leuke tas, kraamcadeautjes of tafellinnen, dat soort dingen. Er is hierin veel mogelijk! De stoffen die je tijdens de workshop gebruikt, kun je aan het begin zelf uitzoeken in onze winkel. Zo ga je altijd met iets leuks naar huis! We kunnen workshops op maat maken, dus als je bijvoorbeeld met je vriendinnen een kraampakket wilt maken, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag mee!
Daarnaast kunnen we ons ook goed voorstellen dat je graag wilt werken aan een project, maar thuis net niet de juiste omstandigheden hebt om dit te doen. Ook dan kun je tijdens openingstijden aan je project werken in ons atelier.”
Hoe verdelen jullie de taken?
“We staan allebei in de winkel en begeleiden de workshops. Verder neemt Anouk voornamelijk de boekhouding op zich en Debby de socials. Facebook en Instagram zijn al live. De website staat op het punt om online te gaan.”
Wat is het leukste en lastigste aan ondernemen met je zus?
“Het gaat allemaal zó vanzelf. Tot nu toe is het vooral heel leuk. Misschien is het enige lastige dat privé en werk door elkaar kunnen lopen, maar dat lossen we wel op.”
Waar hopen jullie over een jaar te staan? “We hopen dat we mensen blij kunnen maken en kunnen inspireren met onze winkel en het atelier. En we hopen er uiteraard zelf ook heel veel plezier uit halen. Het zou erg fijn zijn dat de winkel volgend jaar goed loopt en dat we blij zijn dat we deze stap gewaagd hebben.”
Wanneer gaat de winkel open?
“Op 14 mei is het zover! Met een feestelijke openingsweek, wat lekkers bij de koffie en een leuke winactie. Volg ons op social media om op de hoogte te blijven. We kunnen niet wachten om iedereen te verwelkomen!”
Wat wil je verder nog kwijt?
“Kom bij ons kijken! Ook als je geen affiniteit hebt met stoffen en naaien ben je van harte welkom, ook als je alleen gewoon nieuwsgierig bent naar onze winkel en atelier. Geen enkele koopverplichting, we begrijpen dat niet iedereen zo stoffig is als wij. De koffie staat klaar!”