Vincent Nollen: “Ga daarom steeds voor maximale tevredenheid”

Het ondernemersloket Hof van Twente brengt elke drie maanden een nieuwsbrief uit. Hierin kwam deze keer Vincent Nollen uit Hengevelde, eigenaar van Bakkerij Nollen aan het woord. Een bakker die altijd al moeilijk ‘nee’ kan zeggen tegen zijn klanten en uitdagingen niet uit de weg gaat. Vincent: “ik wil mijn klanten simpelweg niet teleurstellen en ga daarom steeds voor maximale tevredenheid”

Heb je een goede tip voor startende ondernemers?

Als startende ondernemer is het belangrijk dat je weet wat je wilt en ook voor jezelf helder hebt wat het ondernemerschap inhoudt. Een duidelijke visie is een mooi startpunt om mee te beginnen. Ondernemerschap is meer dan alleen je vak uitoefenen. Het klinkt gek, maar als je jouw eigen vak fantastisch vindt is dat soms juist een reden om geen eigen onderneming te beginnen. Een andere tip is dat je soms ook moet vertrouwen op je onderbuik gevoel. Je kunt niet elke keuze volledig onderbouwen en daarom moet je ook soms risico nemen. Dat hoort uiteraard ook bij het ondernemerschap! Wat je ook doet, aan je eigen waarde moet jij je altijd blijven vasthouden.

Wat zou je anders hebben gedaan als je het opnieuw moest doen?

Dan had ik het bedrijf beter gestructureerd. De rollen iets beter verdelen en de taken ook beter delegeren. Er zijn tijden geweest dat de onderneming harder is gegroeid dan onze eigen organisatie en dat maakt het soms moeilijk. In een bakkerij moet iedereen een beetje van elastiek zijn. Als je de zelfstandigheid van het personeel vergroot krijg je bij iedereen die bakkersmentaliteit er ook sneller in. Ik ben zelf nu ook niet meer onmisbaar en daar had ik achteraf sneller naartoe willen werken.

Waarin kun jij je onderscheiden?

Mijn persoonlijke focus heeft eigenlijk altijd al op het brood gelegen. We bakken altijd met de beste grondstoffen zodat het brood, ook al heeft het even in de diepvries gelegen, altijd lekker blijft. Het geheim zit hem in het bewaken en borgen van onze processen en formules om te zorgen voor een stabiele kwaliteit. De 3 T’s: tijd, temperatuur en toewijding heeft ons altijd de basis gegeven voor waar wij nu staan. Het is geen nieuwe formule, maar voor ons staat de prijs/kwaliteitverhouding en een goede service in de winkel bovenaan. Dat werkt voor ons goed!

Hoe is het contact met de andere ondernemers in de kern?

Hengevelde is simpelweg een no-nonsens dorp waar het werkethos heel groot is en de verbondenheid in ons bloed zit. Ondernemers werken daarom ook juist buiten het werk veel met elkaar samen. Onder de vele vrijwilligers bij bijvoorbeeld de kermis, zomerfeesten en bedrijvenavonden zitten ook vaak ondernemers. De gezamenlijke uitdagingen en problemen die specifiek voor ondernemers gelden pakken we veel op bij SIO. De SIO is een echte verbinder en een mooi instrument voor ondernemend Hengevelde. Het contact en de samenwerking ben ik echt dik tevreden over!

Wat is het hoogtepunt(en) van de afgelopen 5 jaar?

Dat zijn er echt wel meerdere. Ten eerste zijn wij in 2019 kampioen broodbakken geworden. Dat is natuurlijk voor ons team het grootste compliment wat je maar kan krijgen. Ten tweede uiteraard het 100-jarig bestaan van de bakkerij en niet te vergeten de opbouw van de nieuwe bakkerij. Dat was best een moeilijke tijd voor ons en alle hulp die wij hebben gekregen was echt hartverwarmend. Typisch Hengevelde!