Gemeente wil bezuinigen op schoonmaakkosten, maar weet zelf niet waar het geld blijft

Gemeente wil bezuinigen op schoonmaakkosten, maar weet zelf niet waar het geld blijft
De gemeente Hof van Twente wil jaarlijks 60.000 euro besparen op schoonmaakkosten na grote feesten, maar kan niet aangeven waar het geld nu precies naartoe gaat. Dat roept vragen op, zeker in kernen als Hengevelde en Bentelo, waar vrijwilligers al jarenlang zelf hun feestterreinen schoonmaken.
200.000 euro schoonmaakkosten, maar waarop precies?
Volgens burgemeester Ellen Nauta betaalt de gemeente jaarlijks zo’n 200.000 euro aan Gildebor voor het opruimen van afval na evenementen. Ze wil in gesprek met feestorganisaties over hoe het goedkoper kan: “We willen de feesten heel graag behouden… We zouden samen op onderzoek kunnen gaan hoe het beter kan.” Maar bij een simpel navraag blijkt: de gemeente heeft geen inzicht in hoe deze kosten per kern zijn opgebouwd.
WegdamNieuws vroeg de gemeente naar een uitsplitsing van de kosten. Het antwoord: “Het takenpakket van Gildebor bij evenementen behelst meer dan alleen opruimen van afval. Hierbij gaat het bijvoorbeeld ook om het plaatsen van verkeersmaatregelen/parkeerverboden.” Duidelijk is dat er dus méér gebeurt dan alleen schoonmaken. Maar hoeveel personeel wordt er ingezet? Hoeveel uur gaat erin zitten? Wat kost het afvoeren van het afval zelf? De gemeente heeft het antwoord niet paraat.
Wij vroegen voorzitter van Zomerfeesten Hengevelde Gijs Rotink naar hoe dit in Hengevelde zit, maken jullie het helemaal zelf schoon of krijg je daar een bedrag voor? Gijs: “Het opruimen van het terrein en de omliggende straten regelen wij inderdaad zelf. Ik kan niet zeggen of de kosten die ze noemen geheel buiten ons om zijn gemaakt, omdat er niet staat om welke werkzaamheden het precies gaat.”
Vooral de situatie in Goor springt in het oog. Daar wordt het gemeenteplein en omgeving na afloop van het Schoolfeest regelmatig bezaaid achtergelaten met bekers en afval, evenals de route van de optocht in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hengevelde, Bentelo en Markelo, waar de feesten bekend staan om zelfredzaamheid als het gaat om schoonmaak van het terrein én daarbuiten (aangezien plastic bekers/bakjes/etenswaren etc. niet alleen op het terrein zelf achterblijven.
Op de vraag of bekend is hoeveel van de 200.000 euro naar het Schoolfeest in Goor gaat en hoeveel naar andere dorpen zoals Hengevelde, Diepenheim en Markelo, antwoordde de gemeente simpelweg: “Dit is niet bekend.” Een opvallend gebrek aan transparantie.
CDA-raadslid Eric Rikkert liet zich in de gemeenteraad kritisch uit over de gang van zaken. Rikkert vond het “niet charmant” dat burgemeester Nauta al publiekelijk over bezuinigingen sprak, terwijl er nog geen overleg met de feestbesturen had plaatsgevonden. Rikkert erkende wel dat de puinhoop in Goor hem een doorn in het oog is, maar vroeg om zorgvuldigheid en afstemming.

Vaste vergoeding, geen urenverantwoording
Opvallend is ook dat Gildebor niet op basis van daadwerkelijk gemaakte schoonmaakuren wordt betaald, maar een vaste vergoeding ontvangt. Daarmee ontbreekt het aan prikkels om efficiënter te werken – en ontstaat er een gebrek aan controle op kosten. De voorgestelde bezuiniging van 60.000 euro is volgens de gemeente “realistisch”, maar concrete signalen dat dit met vrijwilligers ook echt haalbaar is, ontbreken nog. Over de praktische uitvoering wil men “nog in overleg met de organisatoren”.
Daarmee rijst een fundamentele vraag: waarom worden dorpen niet beloond voor hun zelfredzaamheid, terwijl elders tienduizenden euro’s gemeenschapsgeld verdwijnen in onduidelijke kostenposten. Een eerlijk en transparant overzicht van de werkelijke kosten per kern lijkt geen overbodige luxe, maar bittere noodzaak.