Brian Grefte heeft vanaf nu zijn eigen duurzame straatkolk, de ‘Grefte kolk’

Het aanbrengen van traditionele betonnen straatkolken is een moeilijk en precies werk. Herstellen is kostbaar en tijdrovend. En overlast hoort erbij. Brian Grefte, uitvoerder Infra bij Dura Vermeer dacht, dat kan anders! Hij ontwikkelde de verstelbare kolkkop die nu zijn naam draagt. Brian hierover: ”
Ik had jaren geleden al het idee een ‘verstelbare kolk’ te maken, aangezien ik op mijn werk bij Dura Vermeer zag dat het plaatsen van traditionele straatkolken een klus is die veel tijd en energie kost. Op een zaterdag heb ik daarom bij Doeschot B.V. / constructie & plaatwerk wat ijzer gehaald en in de schuur zelf wat gefabriceerd, ik had namelijk het idee dat dit anders kon. Vervolgens liet ik dit prototype aan de bedrijfsleider bij Dura Vermeer zien. Hij zei gelijk: “Is dat nog niet te koop dan? Waarom heb ik dit nog nooit eerder gezien?”. En zo kwam de trein aan het lopen. Ik mocht het op het hoofdkantoor in Hoofddorp laten zien, waar ik ook sprak met grondlegger van Dura Vermeer, Age Vermeer, hij was dolenthousiast. Toch is het even stil komen te liggen, het budget om dit te ontwikkelen was op. Totdat ik eind 2020 met Joosten Kunststoffen uit Bemmel in contact kwam, zo kwam het verhaal weer op gang. Zij dachten gelijk actief mee en nu ligt ie er!”
Voor een betonnen kolk is een kraan nodig en moet een grote afzetting opgebouwd worden. Dit veroorzaakt veel overlast voor weggebruikers, is arbeidsintensief en dus kostbaar. Deze innovatieve en duurzame Grefte kolk is niet alleen makkelijk en snel door één persoon te installeren, maar net zo makkelijk en snel te stellen.

Maar ligt de kolk daadwerkelijk al in de Nederlandse straten, Brian? “Jazeker. Op diverse plekken ligt hij al. In de wijk Boswinkel in Enschede, dat was het eerste project. Maar ook bij het Innovatiecentrum van Dura Vermeer in Utrecht en bij een project in Leusden. Ook bij een aankomend project in Zeist wordt de Grefte Kolk geplaatst.”
Komen ze ook op de nieuwbouw in Hengevelde, hoe gaaf zou dat zijn? “In de groene gemeente Hof van Twente liggen deze CO2 besparende Grefte kolken helaas nog niet, maar de gemeente mag natuurlijk altijd bellen”, vertelt Brian enthousiast.

Verstelbare kunststof kolkkop

De Grefte kolk is een innovatieve kolkkop van 100% gerecycled kunststof die door middel van een dubbel excentriek verstelbaar is in de X-, Y- en Z-richting. Hierdoor is stellen van de kolk makkelijk en snel, ook na afronding van de werkzaamheden. Door het toepassen van het excentriek kunnen kolken vooraf geplaatst worden. Dat scheelt werk, omdat aanliggende werkzaamheden maar een keer uitgevoerd hoeven te worden.

Makkelijk plaatsen en stellen

De kunststof kolk is lichter, zodat één persoon de kolk kan installeren, zonder het gebruik van hijsmiddelen. Ook de ergonomie van de straatkolk is verbeterd, door het integreren van handgrepen. Een andere feature is de stabilisatie-ring onderaan de kolk, die ervoor zorgt dat de kolk stabiel in de sleuf blijft staan bij installatie.

Wij wensen Brian veel succes met zijn innovatieve kolk en hopen deze nog vaak tegen te komen in de straten in het gehele land, te beginnen in Hengevelde!

Wil je meer weten over de Grefte Kolk of benieuwd of dit voor jouw project interessant is? Bel dan even met Brian: 06-53961643.