Dakterras in Amsterdam aanleggen, hoe haalbaar is dat?

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook de hoofdstad van de dakterrassen. Vele, vele woningen beschikken in het oude stadscentrum over een dakterras en dat is puur genieten. Het behoeft geen uitleg hoe prettig het is om in de stadse drukte te ontkomen aan diezelfde drukte vanaf je dakterras en heerlijk te genieten van het uitzicht rondom je.

Zie je de Westerkerk aan de rand van de Jordaan? Of de daken van de oude huizen rondom je. Een ideaalplaatje en iets wat menig nieuwkomer wil realiseren voor zijn nieuwe pand. Hoe gaat dat in z’n werk, het laten plaatsen van een dakterras in Amsterdam?

Hoe kun je een dakterras laten plaatsen in Amsterdam?

Voor het laten plaatsen van een dakterras in Amsterdam zijn 2 zaken van groot belang: krijg je een omgevingsvergunning (er wordt natuurlijk ook gekeken naar beschermd stadsgezicht en de monumentenlijst) en is de dakconstructie geschikt voor een dakterras? Een dakterras amsterdam hangt dus van deze 2 factoren af, buiten het financiële plaatje.

Specialist inschakelen

Om hierachter te komen hoef je niet direct een architect in te schakelen, dit zou een kostbare operatie vormen. Je kunt hiervoor een balkon- en dakspecialist inschakelen die ervaren is in de aanleg van dakterrassen. Zij kunnen zowel de dakconstructie beoordelen (ook aan de hand van de bestaande bouwtekening van het pand en na het beoordelen van het dak zelf – wat is de staat, wat zijn bijzondere omstandigheden etc.).

Daarnaast kunnen zij een volledige kostenberekening voor je maken en daarna kunnen zij ook nog eens de vergunning bij de gemeente Amsterdam voor je in gang zetten. Alle werkzaamheden kunnen pas plaatsvinden nadat de vergunning is afgegeven. In de vergunning zal ook de bouwtekening moeten komen, zodat de gemeente exact kan nagaan waarvoor zij precies een omgevingsvergunning afgeven.

Je zult dus een specialistisch bedrijf in de arm moeten nemen, die deze vergunning exact zoals de gemeente wenst kan indienen. Dan zal je aanvraag succesvol zijn; een eventuele afwijzing is dan niet ontstaan doordat de vergunningaanvraag incompleet of niet gedetailleerd genoeg was.

Balkon eveneens aanpakken

De dak- en balkonspecialist kan ook een eventueel aanwezig balkon renoveren. Wat we vaak zien bij oudere stadswoningen is helaas een vorm van betonrot. Kijk goed onder het balkon om waar te nemen of hier donkere, aangetaste vlekken aanwezig zijn. Niet alleen donkere vlekken wijzen op betonrot, maar ook afkalving van het beton. Wil je betonrot herstellen, dan moet hier echt een specialist aan te pas komen. Deze beoordeelt in hoeverre het balkon te herstellen is en kan het aangetaste deel – tot aan het goede deel verwijderen en renoveren.

Is er echt geen herstel meer mogelijk, dan zal het balkon in zijn geheel vervangen moeten worden. Want een balkon wat in verregaande staat is aangetast, daarop is het niet meer verantwoord om je erop te begeven. Ook voor onderburen of voor passanten op straat kan dit gevaarlijke situaties opleveren wanneer een balkon instort (zoals gebeurde bij de Beneluxflat in Roosendaal). Voorzichtigheid is geboden en laat een expert komen.