De eerste dagen van Très Chic in China

“We hebben er nu twee prachtige dagen op zitten in in China, waar we natuurlijk de productie bekeken hebben. Het bedrijf staat in Xiamen aan de Oostkust. Daar werken 80 mensen, het gebouw is gehuurd en de rest zelf opgebouwd. Brian Kuipers, de directeur van Très Chic, gaat er drie, vier keer per jaar naar toe. Meestal als er een nieuwe collectie gemaakt moet worden. Zo’n vijftien jaar geleden zijn  we daar begonnen’, aldus werknemer Jan Brinkman .
Vervolgens op naar het binnenland van China met een bezoek aan de roundhouses Tulou genaamd, (meer info bij lees meer) heel mooi om te zien hoe er vroeger en ook nu nog geleefd werd. Echt een prachtige omgeving op ongeveer 3 uur rijden van Xiamen. Gisteren was er een afsluitend diner in het hotel met al het personeel van Très Chic en So Nice. Na een prachtige  toespraak van Brian hebben we heerlijk gegeten. Daarna nog even naar de night market voor wat kleine inkoopjes. De avond werd afgesloten met de Chinese Hans Kazan. Morgen staat onze reis naar Peking op het programma, wordt vervolgd....

Hieronder nog enkele foto's:

Tulou zijn de karakteristieke huizen van de Hakka. (een subgroep van de Han-Chinezen, de etnische meerderheid van China) De tulou zijn doorgaans rond gebouwd. In de jaren 70 van de twintigste eeuw werden de Tulou op Amerikaanse satellietfoto's nog wel eens verward met koeltorens van kerncentrales. Hoewel het volgens oud gebruik een Hakka huis is, bouwen ook de Minnannezen in Fujian tulou's.

Tulou zijn gebouwd uit aarde. Vroeger bood het hoge kasteelachtige gebouw onderdak en bescherming voor de Hakka die vroeger gediscrimineerd werden. Nu worden de tulou nog steeds bewoond door de Hakka. De gebouwen lijken op flats die rond zijn gebouwd, soms zijn ze in vierkante vorm gebouwd. Met midden in het gebouw is een vooroudertempel/Citang.

 Bij aankomst eerst met iedereen dineren met iedereen op straat, lekker gegeten

De trip naar het verre oosten is in het kader van het 50 jarig bestaan van Très Chic