Dit houdt een overlijdensrisicoverzekering in

Een verzekering die door veel Nederlanders wordt afgesloten, is de overlijdensrisicoverzekering. Misschien heb je deze term wel eens voorbij horen komen, maar het kan ook best zo zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Hoe het ook zit, in dit artikel vertellen we je meer over deze verzekeringspolis. Dit is nuttige informatie, dus lees snel verder!

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Laten we eerst uitleggen waar we het over hebben. Een overlijdensrisicoverzekering (afgekort ORV) is een verzekering die je eigenlijk afsluit voor je dierbaren. Je denkt er waarschijnlijk niet graag over na, maar in theorie zou je zomaar kunnen komen te overlijden. Als jouw inkomen belangrijk is voor het onderhouden van het gezin, dan zullen er na je overlijden waarschijnlijk financiële problemen ontstaan in het gezin. Zo kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of de huur niet meer betalen en wordt je gezin zo gedwongen om te verhuizen. Dit soort situaties kun je voorkomen met een ORV.

Heb je een ORV afgesloten, dan krijgt je gezin eenmalig een geldbedrag uitgekeerd als je komt te overlijden. Hiermee wordt het wegvallen van jouw inkomen (deels) gecompenseerd. De hoogte van het uit te keren bedrag, ook wel het verzekerde bedrag, bepaal je zelf bij het afsluiten van je polis.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden voor het afsluiten van een ORV. Zo moet je voor het afsluiten van een polis over het algemeen tussen de 15 en 67 jaar oud zijn. Daarnaast moet het verzekerd bedrag vaak tussen de € 10.000 en € 2.000.000 liggen. Bovendien mag de verzekerde persoon op de einddatum van de polis meestal maximaal 75 jaar oud zijn.

Het verzekerd bedrag

Een van de belangrijkste keuzes bij het afsluiten van een ORV, is de hoogte van het verzekerd bedrag. Dit is het bedrag dat wordt uitgekeerd aan je nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Je kunt de hoogte van dit bedrag zelf kiezen. Maar welk bedrag kies je?

Dat hangt af van hoeveel je denkt dat je nabestaanden nodig zullen hebben als je komt te overlijden. Als het gezin momenteel grotendeels wordt onderhouden van jouw inkomen, dan is het belangrijk om een hoog genoeg verzekerd bedrag te kiezen. Als jouw inkomen minder belangrijk is voor het onderhouden van het gezin, dan kan een lager bedrag wellicht volstaan.

Voor het kiezen van het verzekerd bedrag, kun je kijken naar de maandelijkse lasten waarmee je gezin te maken heeft. Wil je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek afsluiten, dan is het belangrijk om de hoogte van de hypotheekbetalingen mee te nemen in je overweging. Omdat iedereen andere maandelijkse kosten heeft, is het ideale verzekerd bedrag voor iedereen anders.