Fietstocht De Boer Op bij de familie Blanckenborg

Bij vier ondernemingen kunnen fietsers vandaag tijdens De Boer Op een kijkje nemen waaronder bij Rob en Annemarie Blanckenborg. Fietsers kunnen donderdag 8 augustus tussen 9.30 en 13.00 uur vertrekken. De startplek is de parkeerplaats bij zwembad De Wilder. De Haaksberger Koerier nam alvast een kijkje bij melkveebedrijf Blanckenborg , een van de ondernemingen die meedoet. Zij werden gevraagd om dit jaar mee te doen aan De Boer Op van Haaksbergen. De agrarische onderneming is gevestigd aan de Oude Haaksbergerweg, enkele honderden meters over de gemeentegrens in de Hof van Twente. Hieronder het gesprek:
"Het is voor ons de eerste keer dat we aan De Boer Op meedoen. Ik denk dat het heel zinvol is dat veel mensen kennismaken met het agrarische leven. We hebben wel eens schoolklassen op bezoek gehad, maar een open dag zoals De Boer Op is nieuw voor ons", zegt Annemarie Blanckenborg. Over het boerenleven valt genoeg te vertellen. Ooit begon de opa van Rob Blanckenborg met een kleine boerderij op deze locatie tussen Hengevelde en Sint Isidorushoeve. "Destijds hadden ze ook varkens. Maar die zijn er al bijna tien jaar niet meer. Wij hebben hier nu alleen melkkoeien, zo'n 160 in totaal. Daarnaast is er bijbehorend jongvee."

Ruim tien jaar geleden werd de onderneming uitgebreid met een nieuwe ligboxstal. Het aantal koeien kon Blanckenborg destijds verdubbelen. Maar enkele jaren geleden kreeg hij een tegenslag te verwerken. Vanwege de nieuwe fosfaatwet moest hij veel dieren verkopen. Niet veel later ontstond een nieuwe situatie. Door de aankoop van fosfaatrechten mocht hij weer uitbreiden naar het huidige aantal van 160 koeien. De regelgeving voor agrariërs is grillig, heeft Blanckenborg ondervonden. "Regels worden soms onder de wedstrijd veranderd. Het is daardoor moeilijk een toekomstrategie uit te stippelen. Gelukkig hebben wij geen last van de nieuwe PAS-maatregel. Maar we betreuren die wel", zegt Annemarie Blanckenborg.
Zij en haar man vinden het belangrijk een keer de deur wagenwijd open te zetten. "We werken op een verantwoorde wijze met onze dieren." De koeien leven in een open stal. Vanaf de zijkant komt veel frisse wind binnen. In de stal zelf hangen grote ventilatoren. Op deze dinsdagochtend draaien ze niet. Maar dat is ook niet nodig. Het kwik is inmiddels gezakt naar een aangename temperatuur van net boven de twintig graden. "Met de hitte pasgeleden was het dankzij de ventilatoren toch nog aangenaam. Koeien hebben een hekel aan warmte."
Bron: Haaksberger Koerier.