FOTO’S | Een zeer natte Kerst, hoe gaan we daarmee om?

De wadi in Hengevelde, of mogen we het al het Wegdammermeer noemen?

Een enorme hoeveelheid water, dat is wat Nederland al weken en misschien al wel maanden bezighoudt. Het was bij velen aan tafel bij Kerst met familie het onderwerp van gesprek, maar ook al lopend door Hengevelde of omgeving valt het op.
Zo hebben we (zoals op de foto hierboven) te zien is sinds kort te maken met een Wegdammermeer (geef het beestje maar een naam) en ook sloten staan overvol.

De beek bij de ijsbaan, water genoeg om de ijsbaan te doen vullen. Echter is de temperatuur nog lang niet zover....

Tegenover NU.nl geeft Jurjen Jongepier van de Unie van Waterschappen uitleg hoe we omgaan met de huidige situatie en noemt de grond een spons. “In droge tijd is een spons uitgedroogd. Het duurt dan even, maar uiteindelijk kan de spons veel water opnemen. Wanneer een spons helemaal volgezogen is, kan die geen water meer opnemen en moet dat ergens anders naartoe”, zegt hij. “De Nederlandse bodem is verzadigd vanwege de vele regenval van de afgelopen tijd, storm Pia en slecht weer in Duitsland, waardoor er ook meer water in de Nederlandse rivieren en beken terechtkomt.”

Agrarische grond is verzadigd, zo ook aan de Wiener-Benteler Scheidingsweg

Moeten we ons zorgen maken?

“Het is alle hens aan dek. Je hebt overlast zoals je die nu ziet, met uiterwaarden (gebieden tussen de zomer- en winterdijk van een rivier, red.) die onderlopen en oevers en weilanden die soms overstromen. En dan heb je de waterveiligheid. Dat gaat plat gezegd over de stevigheid van de dijken. Daar zien we op dit moment geen problemen.”

Sloten zitten overvol, Beldsweg Hengevelde

De waterschappen proberen doorgaans zo veel mogelijk water weg te werken binnen hun eigen stelsel, legt Jongepier uit. Dat doen ze met installaties om het water te sturen en op peil te houden, zoals pompen, kleppen en gemalen. Al het water dat niet weg kan, moet richting de rivieren of zee.

Een kruipruimte op De Marke III zit al overvol, nu nog beginnen met metselen....

“Maar de rivieren zitten ook al vol”, zegt Jongepier. Om tijdelijk water op te slaan worden daarom (nood)bergingen ingezet, zoals uiterwaarden of polders. Waterschappen werken dag en nacht om het water zo snel en zo goed mogelijk af te voeren, zegt Jongepier. “Als het blijft regenen, wordt het water weer aangevuld en moeten de gemalen flink aan de bak.”

Bolscherbeek nabij de Wethouder Goselinkstraat stroomt volop...
De Bolscherbeek verbreedt zichzelf op natuurlijke wijze...
Land aan de Wiener-Benteler Scheidingsweg

Hieronder zien we twee foto’s die dit jaar gemaakt zijn in Het Achterveld nabij Hengevelde. De ‘droge’ foto 25 oktober 2023 links en de ‘natte’ foto op 25 december 2023 rechts. Exact twee maanden verschil, bizar!