Hengevelde en Bentelo beleefden bijzondere dag in Den Haag: “Genoeg is genoeg”

Vanmorgen vertrokken in alle vroegte diverse Hengeveldenaren en Benteloërs richting het Malieveld in Den Haag om net als duizenden boeren hun ongenoegen te uiten. Het negatieve beeld dat wordt geschetst over de agrarische sector moet worden omgebogen. De maat is volgens hen vol. Arjan Schreijer, varkensboer in Hengevelde: "Vanochtend om 5.00 uur ben ik opgestaan en heb ik de laatste zaken in de stal gecheckt. Alles was oké en op naar Enter. Van hieruit zijn we met 115 man in twee bussen vertrokken naar Hilversum. Deze bussen maakten een ommetje om het mediapark te bezoeken. De actieleiders werden direct bij de NOS opgepikt en konden daar hun verhaal in alle openheid doen op Radio 1 bij het programma Smaakmakers (zonder eens direct te worden afgevallen). Wij als actievoerders die buiten bleven werden zelfs voorzien van koffie, top! Rond 11.00 uur zijn we vertrokken naar het Malieveld, daar aangekomen kregen we een overweldigende hoeveelheid trekkers te zien, kippenvel! Wat een saamhorigheid, zeer indrukwekkend! Respect voor al die trekkerchauffeurs die de hele nacht gereden hebben en hier bij de staking er wakker bijstonden. Op het Malieveld zelf was het overweldigend en groots, de speeches van Sieta van Keimpema, Bart Kemp en Marc van den Oever werden zeer warm onthaald en gaven ons een enorm trots gevoel."
(Hieronder meer boeren aan het woord)

Arjan vervolgt: "Nu huiswaarts met een hoop kabaal en waardering van de burgers op tuk! Nederland bedankt voor het geduld!".

Wouter Goorhuis vertelt ook zijn verhaal. "Het was super, we hebben een hele mooie dag gehad! Goede medewerking van de politie en er was een veel betere opkomst dan verwacht met zo'n 7.000 voertuigen." Hoe laat ben je thuis vanavond? "Het kan wel tien uur, half elf worden voordat we er weer zijn!" Maar heeft het nut gehad, Wouter? "Ik heb geen idee. Voor de band tussen boer en burger was het heel goed, maar met de overheid weet ik het niet. Als het geen nut heeft dan gaan we over vier weken zo weer!", besluit de jonge ondernemer.

Ook Benteloër Rob Kleinsman was in Den Haag, echter hij vertrok vannacht al om 0.30 uur op de trekker en verwacht vanavond om 21.30 thuis te zijn. Zijn trekker stond samen met de trekker van Wouter Goorhuis zo'n 100 meter van het Malieveld. Rob: "De dag is op zich goed verlopen. Ik heb me bij Wouter aangesloten en vandaar richting Noordijk, waar er nog zo'n 10 bijkwamen. Bij Holten de A1 op tot aan Kootwijk, daar moesten we verplicht eraf. Bij Hilversum stiek de A28 opgegaan en toen de A12 richting Den Haag. Vanochtend om 7.30 uur waren we over. Het werd een vredig protest met allerlei toespraken door Kamerleden en minister Schouten. 15 uur terug via snelwegen met spoedig verloop en goede begeleiding van de politie. De media dikt het wel aan met betrekking tot de rellen, maar daar was niks van te merken."

Boer Jos ter Huurne uit Hengevelde was ook aanwezig en gaf de volgende reactie: "Het was een super goede dag. Het ging ons door merg en been. Genoeg is genoeg en dat geld ook voor de landbouw en visserij!"


Jos ter Huurne in Den Haag


De trekker van Goorhuis werd gespot door de Hengeveldse busreizigers


Rob stond vandaag niet op de markt, hij voerde actie in Den Haag


Bussen vol gingen richting Den Haag


Wie twijfelde of er veel trekkers waren... Bekijk deze foto eens goed

Het journaal maakte vanmorgen beelden en filmde de Bentelose boer Jan Borre (KLIK HIER)

En wie dacht dat het rustig was op de snelwegen, moet DIT filmpje even bekijken.

De Hengeveldse enclave staat ook nog op de video (KLIK HIER).


Stil protest in Markvelde

De agrarische sector kwam afgelopen weken weer volop in het nieuws door het stikstofprobleem. Voorstellen om de veestapels te halveren om zo de uitstoot van stikstof te verminderen zorgden voor veel onvrede bij de boeren. Dit leidde tot de oproep om gezamenlijk tegengeluid te geven: “Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf. De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven”, schreef Agractie bij hun oproep aan de boeren om vandaag te komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag.

Niet alleen de agrarische sector heeft te maken met het stikstofprobleem. Er zijn vanwege de stikstofcrisis op dit moment ruim 1.500 projecten in de bouw, infrastructuur en landbouw stilgelegd.

Open een specifieke nieuwscategorie
Menu