Hengevelde viert 80 jaar vrijheid
Deze dinsdagochtend van de eerste april is het 80 jaar geleden dat Hengevelde door de geallieerden werd bevrijd. Het einde van de oorlog zal in het dorp uitgebreid herdacht en gevierd worden. De Culturele Werkgroep Markering heeft in samenwerking met enkele plaatstgenoten het volgende programma samengesteld.
6 APRIL
Op zondagmiddag 6 april zal een bevrijdingskonvooi te zien zijn. Het is een initiatief van de Stichting Veteranen Hof van Twente. Het konvooi, bestaande uit ongeveer vijftien voertuigen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog zal die dag in Goor starten en zich vervolgens via Markelo, Diepenheim naar Hengevelde verplaatsen. Rond 12.30u zal het konvooi in Diepenheim vertrekken om rond 13.00u in Hengevelde te arriveren. De route loopt via de Hengevelderweg, Watermolenweg en Diepenheimsestraat. Tussen 13.00 en 14.00 zal het konvooi bij de kerk stil staan , zodat de bevolking van Hengevelde bij de voertuigen een kijkje kan nemen. Iedereen is vanzelfsprekend welkom om er een kijkje te nemen.
Om 14.00 vertrekt het konvooi richting Bentelo (via de Goorsestraat), Delden en weer in Goor eindigen. Het maakt deel uit van meerdere festiviteiten rondom 80 jaar bevrijding. Op 5 april is de veteranendag Hof van Twente op het plein voor het gemeentehuis, 6 april de rondrit door de Hof en op 8 april zal de bevrijding van Goor groots gevierd worden.
4 MEI
Op de ochtend van 17 maart fietsten de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 beurtelings naar Erve De Bolscher van de familie Ten Heggeler, naar De Könnink, de boerderij van Ramon Doeschot en iets verderop naar De Smitbaas van de familie Smit. Het zijn plekken waar zich in de oorlog veel heeft afgespeeld. Gijs Eijsink heeft die indrukwekkende verhalen al eens op WegdamNieuws beschreven. De leerlingen hebben op school ook enkele lessen gehad over de situatie in Hengevelde tijdens de oorlog.
Zondagochtend 4 mei zullen de drie vertellers dezelfde verhalen ook vertellen aan andere geïnteresseerden. Het drama dat in november en december van 1944 op de boerderij van de familie Ten Heggeler plaatsvond, zal door Margot Vermeulen worden verteld. De lotgevallen van de 15-jarige Frans Babeliowsky die door de gastvrije familie Doeschot werd opgevangen, worden door Sanne Assink verteld.
Bij boerderij De Smitbaas vonden in de laatste maanden van de oorlog bijzondere gebeurtenissen plaats. Laus Steenbeeke, bekend van de TV-serie Woeste Grond, zal op de deel het verhaal vertellen van de 14-jarige Amsterdammer Frans Denkers en de Joodse gebroeders Groenheim uit Delden.
Wie de verhalen op de drie boerderijen wil beluisteren en meemaken, kan zich tot 25 april aanmelden op het volgende e-mailadres Hengevelde80jaar@outlook.com
De eerste serie begint om 10.00 uur. Mocht het nodig zijn, dan zal om 13.00uur een tweede serie worden gehouden.
Zet je naam, adres en het aantal personen in de mail. Je krijgt dan een mail terug bij welke boerderij je gaat starten. Het zou in verband met de geringe parkeerruimte heel prettig zijn, dat je de route langs de boerenerven per fiets gaat afleggen.
DODENHERDENKING
In de vooravond zal in de kerk onder leiding van Jan Put een speciale samenkomst plaatsvinden ter gelegenheid van Dodenherdenking waarbij het koor Mixx een concert zal geven. Ook zal de verzorging van het oorlogsmonument bij de kerk worden overgedragen aan de huidige groep 7 van de basisschool. De inloop is om 18.30u, aanvang 18.45u. Om 20.00u zal buiten bij het monument een minuut stilte worden gehouden. Het monument bij de kerk is dit jaar 40 jaar oud.
5 MEI
Vanuit Wageningen zal de Loopgroep Hengevelde tgv Bevrijdingsdag het vrijheidsvuur naar Hengevelde brengen. De lopers arriveren om 12.00 uur bij het monument nabij de kerk. Daar zullen veel belangstellenden hen opwachten. Burgemeester Ellen Nauta neemt het vuur in ontvangst en zal een toespraak houden.
NB. Begin mei hoopt Gijs Eijsink het boek Wegdammers IV te presenteren. Het is een bundeling van alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Hengevelde en omgeving, die hij in de loop der jaren heeft geschreven.