Hengeveldenaar Jan Mulleman organiseert MHT Regiofeest bij ’t Hagen

Morgen, zondag 10 september organiseert Wegdammer Jan Mulleman bij het mooie en gezellige ’t Hagen in Haaksbergen een MHT Regiofeest. Tijdstip: 13.30 - 17.30 uur, met na afloop een BBQ met livemuziek. De toegang is gratis. Jan:"Mondharmonicaspelen traint de ademhalingsspieren. Graag zou ik hier meer bekendheid aan willen geven opdat zieke mensen die baat hebben bij mondharmonicaspelen onze lesgroepen weten te vinden. Wij verdienen daar niets aan, integendeel, maar we halen er wel voldoening uit! Daarom het MHT Regiofeest. Collega muzikanten (onder andere uit Hengevelde) en een dansgroep uit de regio treden op het MHT Regiofeest belangeloos op". 
Het was eind 2012 dat Hengeveldenaar Jan Mulleman (zelf een ervaren mondharmonicaspeler) in het oosten van het land begon met het opzetten van mondharmonica-lesgroepen voor mensen met een longaandoening.

Dit naar het voorbeeld van zijn muziekvriend Herman van der Knaap in Rotterdam. Vijf jaar later zijn er in het oosten van het land vier locaties waar gratis mondharmonica les wordt gegeven aan mensen met ademhalingsproblemen (COPD, longkanker, ziekte van Parkinson, etc.): Doetinchem, Hengelo (O), Meddo en Neede. In Nederland zijn er op dit moment achttien van dergelijke lesgroepen actief. En wat Jan betreft zijn meer locaties welkom; ook in het oosten van het land. De mondharmonica is het enige muziekinstrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan. De ervaringen van de deelnemers zijn dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toenemen.

Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. De cijfers verwijzen naar de kanaalnummers op de mondharmonica. Naast de unieke waarde van de mondharmonica als ademinstrument, is het voor de patiënten in slechte lichamelijke conditie een bijkomend voordeel dat het instrument klein is en zeer licht van gewicht.

Doorgaans wordt er wekelijks les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis kan oefenen. In het gratis lespakket zit ook begeleidingsmuziek die het oefenen (ook thuis) extra leuk maakt.

De ervaring is dat mensen graag naar mondharmonica les komen. Zo ontstaan er hechte lesgroepen die na verloop van tijd lief en leed met elkaar delen. Met name voor alleenstaanden is het laatste erg belangrijk.

Om aan de gratis mondharmonicalessen meer bekendheid te geven heeft Jan Mulleman het MHT Orkest geformeerd. Met dit orkest worden gratis optredens verzorgd. (MHT staat voor mondharmonicatherapie)

Een country line-dance groep en muzikanten uit de regio treden op het MHT Regiofeest belangeloos op. - De Haaksberger Muzikanten (Tsjechische en Egerländer volksmuziek) - Die Stadlfreunde (Oostenrijkse en Sloveense volksmuziek) - Eddy Young (country, blues, ballads, jazz, rock & roll, etc.) - Egg Mountains (country line dance) - Jan Mulleman (gevarieerde muziek) - Jan Ottink (liedjes in de streektaal) - Koor Janboel (liedjes om mee te zingen) - MHT Orkest (gevoelige en gezellige muziek) - Zozo mannen (muziek uit de jaren 60/70)