Hengeveldenaar reed ‘Hel van ’63’ uit


Zal de Elfstedentocht doorgaan, dat is de vraag die het land in zijn greep houdt. Volgens Hengeveldenaar Bennie Hummelink is deze kans vrij groot. De Hengeveldenaar schaatste in zijn leven al drie Elfstedentochten, waaronder de zogeheten ‘Hel van ‘63’. Hummelink deed 49 jaar geleden mee als wedstrijdrijder (zie foto) en behoorde tot de 69 schaatsers die de finish wisten te bereiken na een200 kilometerlange tocht bij een temperatuur van -17. 

Het aantal starters bedroeg meer dan 10.000. ‘Op de foto doe ik mijn schaatsen wat beter aan. Na de start had ik een schaats te snel aangetrokken, waardoor ik onderweg al een enorme blaar op mijn voet had. Gelukkig kon ik ondanks dat de barre tocht voltooien.”
”Het blijft natuurlijk gissen, eind vorige week achtte ik de kans nog vrij groot, nu hoor je wisselende berichten. Het zou prachtig zijn wanneer na al die jaren de tocht weer verreden wordt.” De laatste keer dat de tocht gehouden werd (in 1997) deed Hummelink nog mee als tourrijder. Ook hier leverde hij een bijzondere prestatie. Hij brak na30 kilometerop weg te zijn de schouder na een val op het ijs. Desondanks dacht hij niet aan stoppen, de overige170 kilometerschaatste hij ‘gewoon’ uit en sloot zijn Elfstedencarrière op een bijzondere wijze af. Vooraf had hij besloten dat dit zijn laatste tocht zou zijn, zodat jongere rijders ook de kans kregen wanneer de tocht der tochten weer zou worden gehouden. Tegenwoordig moet je namelijk worden uitgeloot wanneer je lid bent van de Friesche Elfsteden, aangezien de animo voor de tocht de afgelopen decennia enorm is gegroeid. Hummelink is uiteraard nog wel lid van de Friesche Elfsteden, maar zoals gezegd niet meer als rijder. Een Hengeveldenaar die wel mee gaat doen aan de tocht dit jaar, wanneer deze er komt, is Willy Pierik. In 1997 had ook hij het geluk mee te mogen doen, toen wist hij de bijna200 kilometerlange tocht uit te rijden.

Vanavond is Bennie Hummelink te gast bij het televisieprogramma EDNED op RTV Oost. De uitzending begint om 17.20 uur en zal die avond enkele keren worden herhaald.