Höfte januari online: Succes met de vertraging

De Höfte van januari 2024 staat alweer online. (KLIK HIER  of op het icoontje bovenaan deze site.)

Al weer: Hoe ouder je wordt, hoe meer de tijd lijkt te vliegen. De tijd gaat niet daadwerkelijk sneller naarmate je ouder wordt, dat lijkt alleen maar zo. Je beleving van tijd verandert. Als volwassene ervaar je tijd anders dan als kind. Dit heeft een aantal oorzaken. Als kind heb je nog weinig herinneringen, maar maak je wel constant nieuwe dingen mee. Er zijn veel nieuwe indrukken en je ontdekt van alles.

“Waar is de tijd toch naartoe?”
Waarschijnlijk is dit ook voor jou een bekend credo. Maar waarom vroegen we ons dat als kind niet af, en leken onze schooldagen en zomers eindeloos lang? En waarom lijken de jaren oneerlijk snel voorbij te vliegen sinds we als volwassene door het leven gaan?

Een logische uitleg zou kunnen zijn; één jaar is voor een 10-jarige nog maar 10 procent van zijn leven vertegenwoordigt, terwijl dat voor een 50-jarige om minder dan 2 procent gaat.

Of heeft het te maken met hoe vol jij je dag plant. Want hoe meer nieuwe herinneringen aan een periode, hoe langer die achteraf ook zal lijken. Wanneer beleven we de meeste van die onbekende ervaringen en leren we talloze nieuwe vaardigheden aan? Juist, in onze kindertijd. Eigenlijk is dit laatste een hoopvolle boodschap. Want door onze hersenen constant actief te houden, nieuwe dingen te leren en originele ideeën en plaatsen te verkennen, kunnen we de tijd alsnog vertragen op latere leeftijd.

De ouderen onder ons: Succes met de vertraging in 2024!