Jan Mulleman start mogelijk met gratis lessen mondharmonica in Hengevelde

In september 2013 is Hengeveldenaar Jan Mulleman in Meddo (Café Restaurant Spiekerman) begonnen het geven van gratis mondharmonica-les aan longpatiënten. Welllicht gaat dit balletje binnenkort ook in Hengevelde rollen, mits er voldoende animo is. Jan vertelt hierover: "Bij voldoende animo wil ik, Jan Mulleman in Hengevelde een voorlichting/proefles geven en meer vertellen over mijn gratis mondharmonicalessen aan mensen met een ademhalingsprobleem. De leeftijd speelt geen enkele rol. Het hebben van muzikale kennis en/of muzikaal zijn is niet nodig. Gezonde mensen kunnen zich niet aanmelden.
In het jaar 2001 kwamen Aartje (mijn vrouw) en ik in Hengevelde wonen. Ik speelde op dat moment al met veel plezier zo’n 25 jaar mondharmonica. De laatste 6 jaar gaf/geef ik gratis mondharmonica les in de Achterhoek (Meddo en Neede); met name aan mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD (Longemfyseem en Bronchitis) en Astma."

In december 2012 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om fulltime mantelzorger te worden voor Aartje (COPD). Een paar maanden daarvoor kwam mij ter oren dat mondharmonicaspelen goed was voor het trainen van de ademhalingsspieren. Tja, dan is de verbinding snel gelegd. Ik besloot een deel van mijn vrije tijd te gaan besteden aan het geven van gratis mondharmonica les aan zieke mensen zoals Aartje.
 
Mijn eerste idee was om met een lesgroep in Hengevelde te starten. Een oproep in de Höfte, het Hofweekblad en Tubantia leverde toen helaas niet het gewenste resultaat op. Gelukkig werd ik wel door het Longfonds (werkpunt Winterswijk) in de gelegenheid gesteld om in Lievelde een presentatie te geven. Kort daarna meldden zich 20 personen en startte in Meddo mijn eerste lesgroep. Twee jaar later startte in Neede mijn tweede lesgroep. Hier volgen momenteel 27 personen de mondharmonicalessen. Beide lesgroepen zijn op dit moment in goede handen van twee bekwame begeleiders die ikzelf heb les gegeven.
 
Het laatste jaar heb ik al een aantal keer de vraag gehad waarom ik geen mondharmonica les in de Hof van Twente geef. Mijn antwoord op deze vraag was dan eerlijk “omdat in Hof van Twente hiervoor geen animo was”. In het jaar 2017 heeft de Stichting Zomerfeesten Hengevelde mij een cheque ad € 300,00 overhandigd voor het opzetten van een lesgroep in Hengevelde. Op dat moment wilde ik mijn lesgroep in Neede niet zonder een bekwame docent achterlaten. Nu mijn lesgroep in Neede wel in handen is van een bekwame docent heb ik mijn handen vrij om in Hengevelde (Hof van Twente) een lesgroep te starten. Vandaar deze oproep.
 
Men hoeft ook geen notenschrift te leren. De muzieknoten van de liedjes die wij spelen, voorzie ik van cijfers die corresponderen met cijfers die op de mondharmonica staan. Iedereen kan het gemakkelijk leren! Het enige dat men nodig heeft, is een lespakket: tafelstandaard, 4-ringsmap en een mondharmonica; kosten ongeveer €50,00. Ik adviseer en help bij de aanschaf hiervan. Verder zijn er geen kosten.
 
Bij mijn mondharmonicalessen hanteer ik drie steekwoorden en wel in deze volgorde: gezondheid, gezelligheid en muziek. M.b.t. de gezondheid merk ik op dat de mondharmonica’s waarop wordt gespeeld goed schoon zijn te houden/maken. Om het gezellig te maken leer ik u alle soorten liedjes te spelen met instrumentale begeleiding. Geurtjes en roken zijn tijdens het lessen taboe.
 
Muziek maken is om veel redenen gezond voor de mens. Zo houdt muziek maken ons brein langer fit. Het samen muziek maken is goed om andere mensen te ontmoeten en eenzaamheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Er is altijd wel een luisterend oor. Ik geef mijn wekelijkse mondharmonicalessen overdag, het liefst van 11.00 - 12.30 uur. De ervaring is dat mensen met een ademhalingsprobleem zich het best voelen tussen 10.00 en 15.00 uur. De locatie wordt het Kulturhus de Marke in Hengevelde.
 
Is er geen of onvoldoende animo in Hengevelde, dan pas zal ik mij richten op de andere woonkernen van Hof van Twente.
 
Wilt u meer weten, raadpleeg dan mijn website www.MHTNederland.nl en/of kijk ook op facebook van MHT Nederland en/of stuur mij een mail en/of bel mij.
 
U kunt u interesse kenbaar maken en/of vragen stellen via mail: Longpatienten@Gmail.com. De lesgroep mag zo’n 20 personen groot zijn. Vol is helaas vol.
 
Wie weet tot ziens.
 
 
Jan Mulleman
MHT Nederland
Hengevelde
0547-334441