Kleurrijk Eritrea aan de Diepenheimsestraat

Aan de Diepenheimsestraat in Hengevelde was het een kleurrijke dag die zijn weerga niet kent in Hengevelde. Er vond een doopfeest plaats met zo rond de 100 gasten, allen afkomstig uit Eritrea, tevens de het vaderland van de gastheer en gastvrouw. Er werd gezongen, gedanst, (Zie DIT FILMPJE) gegeten en gedronken, zowel bier als traditionele dranken. Afgelopen nacht sliepen er zo’n 25 mensen in het kleine huisje, de plechtigheid was vandaag in Zwolle in de Koptisch Orthodoxe kerk.  De buren waren vanmiddag aanwezig en vielen van de ene verbazing in de andere. De feesttent achter in de tuin was geleverd door Clemens Bos en Brian Grefte.

De inwoners van de Zwolse wijk Schelle zijn er inmiddels aan gewend: de in het wit geklede Eritreeërs die in het weekend in grote getale naar de Sint Jozefkerk naast het winkelcentrum komen. Sinds drie jaar houden de Eritrese orthodoxe gelovigen hun diensten in deze rooms-katholieke kerk.

Na Syriërs zijn Eritreeërs de grootste groep asielzoekers in Nederland - inmiddels wonen er zo'n 20.000. De komende jaren zal hun aantal toenemen. De mensen vluchten voor het regime van president Afewerki, een van de meest totalitaire regimes ter wereld, waarin dwangarbeid, verdwijning, verkrachting en marteling wijdverbreid zijn. In Eritrea is de helft van de bevolking christen en de andere helft moslim.

Er zijn zorgen over de integratie van de groep Eritreeërs die de afgelopen jaren hierheen zijn gekomen. Ze zijn doorgaans jong - driekwart van de 12.554 Eritreeërs die tussen 2014 en 2016 asiel aanvroegen, zijn onder de 30 jaar, laagopgeleid en afkomstig van het platteland. De overgang naar het rijke Westen is groot. Het leren van Nederlands gaat moeizaam, waardoor de communicatie te wensen overlaat. Ook zouden ze hier te maken hebben met infiltratie en intimidatie. Eritreeërs die documenten nodig hebben, worden door hun ambassade gedwongen om diasporabelasting te betalen.

In 2016 had Wegdamnieuws een interview met de vrouw des huizes; KLIK HIER voor dat item.