Met dit gras sport je beter in je tuin!
Sporten in de tuin is een populaire bezigheid voor velen. Of het nu gaat om een potje voetbal, volleybal of gewoon recreatief spelen; de juiste ondergrond kan het verschil maken tussen een plezierige ervaring en een minder prettige. Voor veel Wegdammers is – en blijft – gras de eerste de beste keuze voor in de tuin, en helemaal voor degene die sporten in de tuin. Benieuwd welke grassoorten het best zijn voor sporten in de tuin?
Waarom de juiste grassoort belangrijk is
De grassoort die je uitkiest voor je tuin, bepaalt de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van je tuin. Voor sportactiviteiten, zoals voetbal, tennis of gewoon ravotten met de kinderen, is het belangrijk dat het gras niet alleen mooi oogt, maar ook bestand is tegen intensief gebruik. Het juiste gras zorgt voor een dichte, veerkrachtige grasmat die snel herstelt van beschadigingen. Bovendien voorkomt het kale plekken en vermindert het de kans op blessures door een gelijkmatige ondergrond te bieden.
Geschikte grassoorten voor sport
Een van de meest aanbevolen grassoorten voor sportvelden is Engels raaigras (Lolium perenne). Deze grassoort staat bekend om zijn snelle kieming en sterke, dichte groei. Engels raaigras is zeer slijtvast en kan goed tegen betreding, wat het ideaal maakt voor intensief gebruikte tuinen. Een andere geschikte grassoort is veldbeemdgras (Poa pratensis). Dit gras vormt sterke wortelstokken die bijdragen aan een stevige en dichte grasmat. Veldbeemdgras heeft een goede tolerantie voor kou, waardoor het een ideale keuze is voor tuinen in koudere klimaten.
Gras kopen
Bij het kiezen van de juiste grassoort voor een sportieve tuin, kom je vaak voor de keuze te staan tussen simpelweg grasmatten kopen of graszoden aanleggen. Grasmatten zijn kant-en-klare stukken gras die eenvoudig uitgerold kunnen worden. Ze bieden een snelle oplossing voor een direct groene tuin. Graszoden daarentegen, zijn dunne lagen gras met een dunne laag grond die op de bodem gelegd worden. Ze zijn doorgaans goedkoper dan grasmatten, maar bieden een vergelijkbare kwaliteit (omdat het gewoonweg hetzelfde product is, alleen dan in andere vorm).
Onderhoud van sportgras
Eenmaal gelegd, vereist sportgras regelmatig onderhoud om in optimale conditie te blijven. Belangrijk is het maaien van de graszoden op de juiste hoogte. Te kort maaien kan het gras verzwakken, terwijl te lang gras de spelervaring kan belemmeren. Verder is het van belang om regelmatig te bemesten om de grasmat van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Beregening in droge periodes voorkomt uitdroging van het gras. Het beluchten van de bodem helpt om de wortelgroei te stimuleren en zorgt voor een betere opname van water en voedingsstoffen.
Voor- en nadelen van kunstgras
Naast natuurlijke grassoorten, wordt ook vaak gekozen voor kunstgras als ondergrond voor sportactiviteiten. Kunstgras heeft als groot voordeel dat het weinig onderhoud vergt en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het blijft het hele jaar door groen en vormt geen kale plekken. Echter, kunstgras kan in de zomer erg heet worden en biedt niet dezelfde demping als natuurlijk gras, wat de kans op blessures kan verhogen. Bovendien is de aanschaf van kunstgras, in vergelijking met natuurlijke grasmatten en graszoden, duurder.