Midwinterhoorn klinkt door heel Hengevelde


Overal waar je kwam in Hengevelde vanavond waren ze hoorbaar, de midwinterhoornblazers van Stad en Ambt Delden laten het melancholieke geluid van de midwinterhoorn klinken. Vanavond was er de jaarlijkse adventswandeling vanuit de Hengeveldse kerk. “Het geluid draagt niet zo ver vanavond, dit komt door de weersomstandigheden. Deze hoorn heb ik zelf gemaakt, helemaal geschuurd en gelakt! Wat een werk zeg, dat doe ik nooit weer, maar dat hoeft ook niet haha!” zegt oud Hengeveldse Marga ten Dam-Jannink. “Ik ben er nu een paar jaar bij en beleef er veel plezier aan. Het is maar zes weken per jaar hé!”
Tegenwoordig worden er tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari) demonstraties midwinterhoornblazen gegeven en zijn er elk jaar speciale wandeltochten waar op diverse plaatsen blazers staan opgesteld zoals vanavond door Hengevelde. De gespeelde melodie is vaak deze, afhankelijk van de vaardigheid van de blazer. De toonhoogte is afhankelijk van de gebruikte hoorn.

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold (zie onderste foto). Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout of een andere houtsoort gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de happe, wordt meestal schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Ook komen er mondstukken voor die bijna recht zijn afgesneden.