Openluchtmis: ‘Het was een prachtige viering met een uitstekende opkomst’

Op een zonovergoten Höfteplein bij de Hengeveldse Evenementen Tent, (H.E.T.)  was er gisteren op Hemelvaartsdag  weer de traditionele openluchtmis. Het begon om klokslag 9.00 uur, al hadden enkelen zich vergist en kwamen aan om 9.30. De mis  was wederom met medewerking van het herenkoor en onder leiding van pastor C. Pikkemaat, maar nu ook samen met pastor Keuben.
De koffie zorgde voor de innerlijke mens na de druk bezochte mis.
Het Pater Noster klonk tot ver in Hengevelde:

Dat deze traditie nog lang behouden mag blijven!

Jan Put namens de parochie Heilige Geest
“Het was een prachtige viering met een uitstekende opkomst: zo’n 110 belangstellenden. Altijd weer mooi om te zien hoe het herenkoor en het dameskoor in eendrachtige samenwerking de dienst voor hun rekening nemen: de heren zingen en de dames zorgen voor de catering na afloop: onze complimenten! De voorgangers, de pastores Pikkemaat en Keuben, hebben de viering goed weten af te stemmen op de boodschap van Hemelvaart, daarbij ondersteund door Carla Rupert. De weergoden waren ons natuurlijk ook bijzonder goedgezind. Onze dank aan alle betrokkenen is groot.
Alle reden om deze traditie ook de komende jaren voort te zetten”.

De koffie zorgde voor de innerlijke mens na de druk bezochte mis

De oudst bekende viering van Hemelvaartsdag is uit de vierde eeuw, opgetekend door de kerkhistoricus Eusebius. In de loop der tijd kreeg de feestdag steeds meer gewicht, waardoor het een algemene feestdag werd. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na Pasen (de veertigste paasdag) en tien dagen vóór Pinksteren. De Paas- en Pinksterdatum worden bepaald aan de hand van de maankalender en vallen daardoor ieder jaar op een andere dag.

Pastor Keuben

Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In de volgende Europese landen is Hemelvaartsdag op donderdag een officiële feestdag:
België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland. In Portugal wordt deze dag in de volksmond Quinta-Feira da Ascensão (Hemelvaartsdonderdag) genoemd in plaats van de officiële benaming: A Festa da Ascensão (het feest van de Hemelvaart).

Hieronder nog  een filmpje en enkele foto’s:

De kerkelijke klanken galmden door het dorp