Senioren Hengevelde op excursie naar de Museumfabriek

Afgelopen dinsdag werden de Senioren door de Vriendenloterij verrast met interessant bezoek aan de Museumfabriek in Enschede. Een museum dat de afgelopen jaren door fusie is ontstaan uit een aantal bestaande musea in de stad waaronder het Natuurhistorisch museum en het textielmuseum. Het is gevestigd in een oude textielfabriek uit de glorietijd van deze industrietak van het begin van deze eeuw. Met een speciale bus vertrok het gezelschap vanaf De Marke. Alle rollators en rolstoelen konden mee. De ontvangst was goed voorbereid waarbij de geboden kop koffie goed smaakte.

Allereerst werd de groep meegenomen naar de vuurwerkramp locatie die pal naast het museum ligt. Het is een gedenkplek geworden met nog de restanten van de opslagplaats van het vuurwerk en een herinneringsmonument voor de 23 slachtoffers van deze 13e mei 2000. Alle aanwezigen konden zich dit gebeuren nog herinneren als de dag van gisteren.

Vervolgens kregen de senioren een rondleiding door de Museumfabriek waarbij een gids allerlei wetenswaardigheden vertelde over het telen van vlas voor de productie van linnen, over knipmutsen, een loshoes en haar bewoners en wat al niet meer. Teveel om allemaal te onthouden. Ook gaf een dame een demonstratie weven met de oude industriële weefgetouwen van weleer. Met hels lawaai, dat wel.

In de middagpauze gebruikten de leden een uitstekend verzorgde lunch die er goed in ging. Na deze pauze werden nog andere afdelingen van dit uitgebreide museum bezocht waaronder het skelet van een ooit opgegraven mammoet. Indrukwekkend. De gidsen benadrukten vooral ook de opvoedkundige waarde van alle historie die in het gebouw aanwezig is. Met enige regelmaat worden er opendagen georganiseerd waar ook kinderen actief met deze oude materie kunnen omgaan. Een uitnodiging aan alle opa’s en oma’s om samen met de kleinkinderen nog eens terug te komen.

Al met al prachtige dag met leerzame momenten, getuige ook de bijgaande foto’s.