Twente Milieu zamelt dit jaar in Buurse en St. Isidorushoeve huis-aan-huis textiel in  

Inzameling onderdeel van een proef om nog meer textiel opnieuw te gebruiken 

Vanaf dinsdag 21 maart haalt Twente Milieu dit jaar iedere acht weken het textiel huis-aan-huis op in Buurse en St. Isidorushoeve. Komende week ontvangt ieder huishouden een zak waarin het textiel verzameld kan worden. Inwoners die meer textiel hebben dan dat in de zak past, kunnen daarvoor andere zakken gebruiken. De enige voorwaarde is dat het textiel schoon, droog en in een gesloten zak aan straat gezet moet worden.

Ook in Hengevelde?
De inzameling is onderdeel van een proef dus of het ook in de toekomst naar Hengevelde gaat is nog niet bekend. Zo wordt de samenstelling van het ingezamelde textiel gemeten en onderzocht. Er wordt gekeken naar hoeveel textiel nog opnieuw gebruikt kan worden en hoeveel er geschikt is voor recycling. “De productie van nieuw textiel vraagt veel van het milieu. Daarom is het zonde als het als restafval wordt verbrand en is het belangrijk om textiel zoveel mogelijk te hergebruiken of te recyclen. Het maakt daarbij niet uit of het textiel heel of kapot is. Ook de kapotte spijkerbroek en het versleten shirt mogen dus in de zak. Samen met partners in de regio proberen we na inzameling zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken via de kringloopwinkels of op een zo hoogwaardig mogelijke manier te recyclen. We onderzoeken verschillende manieren om te testen hoe we meer textiel ophalen en uit de grijze container voor restafval houden. De huis-aan-huis inzameling in Buurse en St. Isidorushoeve is één van die manieren. Door het gebruik van specifieke zakken kunnen we – door samen te werken met het Regionaal Textielsorteercentrum Twente – zien hoeveel deelname er is en wat de kwaliteit en samenstelling is van het ingezamelde textiel”, aldus Bas Assink, Manager Strategie & Beleid bij Twente Milieu.

Ook versleten kleding, schoenen, gordijnen en andere dingen mogen in de zak
Er mag meer in de textielzak dan waarschijnlijk gedacht wordt. Naast kleding (zowel kleding die nog te dragen is, als ook versleten en kapotte kleding) mogen er bijvoorbeeld ook knuffels, schoenen, gordijnen, tassen, petten en hoeden in. Er is een uitgebreide lijst te vinden op www.twentemilieu.nl/textiel.

Circulair Textiel Twente
De huis-aan-huis inzameling is onderdeel van het programma Circulair Textiel Twente, een project van stichting Texplus bestaande uit vertegenwoordigers van Saxion, Frankenhuis, Enschede Textielstad, Saxcell, Regionaal Textielsorteercentrum Twente en Twente Milieu. Het project is onderdeel van de Regio Deal Twente en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Twente, Provincie Overijssel en de Rijksoverheid.