Verrassend grote belangstelling voor voorlichtingsavond dorpsondersteuner Hengevelde

Een bijzonder gemotiveerd publiek verzamelde zich maandagavond in de kantine van WVV’34 voor een informatieve en inspirerende avond over de mogelijke komst van een dorpsondersteuner in Hengevelde. De bijeenkomst werd georganiseerd door de werkgroep ‘Samen voor Elkaar’.

Anouk Doeschot opende de avond en heette iedereen welkom. Ze stelde vervolgens de sprekers van de avond voor: Annette Kersten en Christien Geers van Wijzoud, en Sylvia Zander, dorpsondersteuner in Fleringen.

Samen zorgen voor een zorgzaam dorp
Annette Kersten vertelde over de werkwijze van Wijzoud, een organisatie die al acht jaar bestaat en zich richt op meer regie over zorg en welzijn in dorpen. Volgens haar is het belangrijk dat we in de toekomst meer voor elkaar gaan zorgen. Een dorpsondersteuner kan hierin een belangrijke rol spelen en een proces op gang brengen richting een zorgzaam en vitaal dorp.

De aanwezigen kregen een video te zien over het Limburgse dorp America, waar sinds 2010 geen huisarts meer is. Dankzij de inzet van een dorpsondersteuner slagen inwoners erin om toch in hun eigen omgeving oud te worden. “De inwoner staat centraal en is eigenaar van zijn of haar eigen proces,” aldus Annette. Ook in Saasveld, waar al vijf jaar een dorpsondersteuner actief is, zijn de resultaten positief: minder druk op de huisarts en tal van initiatieven die vanuit het dorp zelf zijn ontstaan.

Ervaringen uit Fleringen
Na de pauze deelde Sylvia Zander haar ervaringen als dorpsondersteuner in Fleringen. Sylvia, opgeleid op hbo-niveau in de zorg, benadrukte het belang van dialect kunnen verstaan en spreken. “Je komt dan gewoon makkelijker binnen”, vertelde ze.

Sylvia Zander

In Fleringen begon ze met 7 uur per week, maar dat groeide al snel naar 12 uur. Ze werd een bekend gezicht in het dorp en kreeg vertrouwen van de inwoners. Inmiddels werkt ze ook met jongeren aan thema’s als alcohol en drugs, in het kader van het project ‘Kansrijke Omgeving’.

Sylvia benadrukte dat de dorpsondersteuner geen hulpverlener is, maar een verbindende schakel die doorverwijst en vertrouwelijk werkt. “Het duurt ongeveer drie jaar voordat je echt goed geworteld bent in het dorp,” vertelde ze. Zelf volgt ze regelmatig coaching, leergangen en workshops.

En Hengevelde?
De aanwezigen stelden na afloop verschillende vragen, waaronder: hoe vindt Hengevelde een eigen ‘Sylvia’? De werkgroep gaf aan binnenkort een profiel op te stellen voor de dorpsondersteuner. “Het is belangrijk dat iemand past bij het dorp, weet wat er speelt en zich betrokken voelt.”

Annette, Christien en Sylvia sloten de avond af met een bemoedigende boodschap: “Als je blij wordt van je werk, geeft dat energie. Het grootste succes van een dorpsondersteuner is simpelweg: dat je er bent. Hengevelde, ga ervoor – ga het ontdekken!”

Onder het genot van een drankje werd er na afloop nog gezellig nagepraat. De werkgroep ‘Samen voor Elkaar’ komt binnenkort opnieuw bijeen om te werken aan een plan van aanpak.

Wordt vervolgd!

Annette Kersten