Annie Schreijer onthult ‘Binnenkieken Bij Boeren’

Vanaf zaterdag 31 maart  is er een bijzondere foto-expositie te zien in de hal van Sportcomplex De Pol in Bentelo. De expositie met de naam ‘Binnenkieken Bij Boeren’ wordt geopend door Europarlementariër Annie Schreijer. Zij onthult om 11.00 uur negen prachtig ingelijste foto’s van formaat. Ze geven een inkijkje in het boerenleven anno 2018. “Actualiteit die onlosmakelijk verbonden is met een stuk historie”, voegt initiatiefnemer Angèl Pierik toe. “Het idee voor dit project ontstond vanuit de gedachte dat veel mensen geen weet (meer) hebben over wát het boerenleven, zo dicht om ons heen, nou eigenlijk inhoudt. Met deze fotoseries, willen wij dit mysterie een beetje ophelderen.” Inmiddels bestaat de groep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ uit vijf fotografen en twee tekstschrijvers. Tijdens de openingstijden van De Pol is de expositie vrij toegankelijk voor publiek. Zie ook www.depol.info
Het verhaal achter de muren:

Centraal in deze eerste fotoserie staat de familie Haverkate. Samen vormen ze een boerenbedrijf waar 4 generaties bij elkaar wonen en werken in de buurtgemeenschap Wiene. Angèl: “typisch zo’n mooie boerderij, een eindje van de weg af, waar je langsrijdt en denkt: goh, wie zouden daar wonen en is het een varkensbedrijf of misschien toch een melkveehouder? Wonen er ook kinderen en hoe groeien die op? Naast mijn dagelijks werk bij Welzijnsorganisatie Salut, heb ik de fotovakschool gedaan omdat fotografie mij al m’n leven lang boeit. Fotografie maakt ook nieuwsgierig. Ik merk dat ik steeds op zoek ben naar verhalen om in beeld te brengen. En juist dat, lukt uitstekend op boerdenerven. Steeds weer ben ik verbaasd over wat ik daar allemaal hoor en zie. Bentelo en omgeving is een kleine gemeenschap met grote betrokkenheid. We kennen elkaar, maar het verhaal achter de deuren van stallen en schuren blijft vaak verscholen.”      

Elk half jaar een nieuwe serie
Angèl Pierik besprak haar idee met fotografen Wouter Borre, Edwin Siemerink, Judith Wassink en Anouk Hemmink, allemaal wonend in Bentelo. Ook vroeg ze tekstschrijvers Carla Ros en Ellen te Riele om erbij te komen. Zij zorgen voor korte verhaaltjes bij de foto’s. “Eigenlijk reageerde iedereen meteen enthousiast. Ik had al toezeggingen tot vrijwillige deelname, nog voordat ik mijn plan volledig aan hen had voorgelegd. De Stichting Cultuur en Sport Bentelo geeft ons een onkostenvergoeding voor het afdrukken van fotomateriaal en voor de lijsten. Elke fotoserie is een half jaar te bezichtigen in de hal van Sportcomplex De Pol. Ondertussen werken we met onze groep aan een volgende serie. We kiezen daarvoor verschillende boeren in Bentelo of directe omgeving. Uiteraard zorgen we voor afwisseling. Zo heeft de familie Haverkate een gemengd bedrijf met varkens en koeien. De volgende keer kiezen we bijvoorbeeld een geitenboer, een hertenfarm of een pluimveehouder. Aanbod genoeg in deze mooie en ondernemende agrarische omgeving.”