Onttrekking kerk Bentelo uit eredienst

De onttrekking van de Bentelose kerk uit de eredienst heeft afgelopen zaterdagavond op plechtige wijze plaatsgevonden. Dit gedenkwaardige moment is samen met vele dorpsgenoten, parochiegenoten en overige betrokkenen in de kerk bijgewoond.

Roelof Visscher uit Bentelo sprak de aanwezigen zaterdagavond toe: “In 1936 was er onder de inwoners van Bentelo de behoefte om een eigen parochie te stichten. Door omstandigheden duurde het tot het einde van 1945 voor het echt zover was. In juli 1945, werd Kapelaan Kohlmann tot bouwpastoor benoemd. Daarna werd in korte tijd een noodkerk gebouwd aan de Bentelosestraat, ook wel de Boterkerk of Botterkark genoemd, en werd ingewijd op 20 december 1945. Net daarvoor, op 18 december, werd de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand opgericht. De noodkerk heeft dienst gedaan tot in 1954 en had 288 zitplaatsen. Het gebouw is op dit moment nog altijd in gebruik als opslagruimte voor de jongeren van Bentelo. Op 19 augustus 1954 is deze nieuwe en huidige kerk in het dorp Bentelo ingewijd: een driebeukige neo-romaanse kerk, naar het ontwerp van architect Jan van Dongen. De kerk heeft een enigszins Italiaans karakter met een drievoudig voorportaal, ook wel natrix genoemd. Daarboven is een roosvenster geplaatst, een cirkelvormig gebrandschilderd glas met motieven zoals windrichtingen en afbeeldingen van de H. Gregorius en de H. Cecilia. De kerktoren, ook ontworpen door van Dongen, is ruim 10 jaar later gebouwd (1965) en heeft drie klokken en een hoog geplaatste wijzerplaat. De pastorie is tegelijk met de kerk gebouwd. De kerk heeft ongeveer 400 zitplaatsen. Vandaag, 18 maart 2023, bijna 90 jaar na de eerste stappen in 1936 is er deze afscheidsviering en wordt de kerk aan het einde van deze viering onttrokken aan de eredienst. Een verdrietige gebeurtenis. Er komt een einde aan een tijdperk van katholiek dorpsleven. Toen ik in 1985, door de liefde, hier in Bentelo terecht kwam als protestantse jongen (later katholiek geworden bij de nonnen in Goor) zat de kerk vol, waren er meerdere vieringen in het weekend en was er sprake van een levendig katholiek leven. Nu bijna 40 jaar later is de kerk tijdens vieringen zo goed als leeg, zijn er nog maar enkele vieringen in de maand en gaan er nog een handje vol mensen naar de kerk. Het geloof is voor veel mensen een privé aangelegenheid of een ‘ver van mijn bed’ ding geworden. De parochie ‘Onze Lieve Vrouwe van altijddurende Bijstand’, de kerk, de pastoors stonden aan het begin van het ontstaan van ons dorp. Door deze Katholieke invloed is Bentelo gevormd. Je ziet het aan de enorme gemeenschapszin in ons dorp, je ziet het aan dat we er zijn voor elkaar als het nodig is en door de inzet van iedereen is er zoveel mogelijk in Bentelo. Dit nemen we mee in de toekomst, wat deze ook zal brengen.” 

Na deze laatste dienst werd er bij Café Spoolder nog nagepraat onder het genot van een gezamenlijke kop koffie. Voor de verdere invulling van de kerk als multifunctioneel centrum voor de Bentelose samenleving kijkt men momenteel nog naar de mogelijkheden.