Column van Frank: Coop

Goedenavond luisteraars,

6 september om exact 18 uur 25 minuten en 14 seconden gebeurde er een magisch moment bij ons aan de keukentafel. Ik zei iets tegen Marjon, en ik realiseerde mij dat ik dit voor het eerst in mijn leven goed zei. Ik zei het volgende: “Schat ik ga zo even naar de Coop, moet ik nog wat meebrengen”? Op zich niets bijzonders zou je zeggen, maar voor mij lag dat wel even heel anders. De zin “Schat, ik ga zo even naar de Coop, moet ik nog wat meebrengen” werd namelijk met gejuich ontvangen. Eindelijk zei ik niet de Spar, van Wassenhove, Stoverinck of Spekerijse. Ik zei ik ga naar de Coop! Dit heeft mij maanden, zo niet jaren gekost om er aan te wennen dat de Spar de Coop werd. “Ik ga even naar de Spar” zat er zo ingebakken dat ik dit al die jaren maar bleef gebruiken. Maar het is gelukt dames en heren, ik ben er van verlost. Tenminste dat dacht ik. Totdat ik hoorde dat de Coop binnenkortveranderd in de Plus. Ik wordt gek.. Dit is niet te doen.

Voor vele Hengeveldenaren met mij betekent dit weer een terugval. De Coop wordt de Plus. Hoe gaan we hier overheen komen. Ik ken ook mensen die zeggen ik ga even naar Hemel. Die kunnen hetzelfde blijven doen. Ik zeg dat nooit. Ik ben altijd bang dat ik me dan verspreek. “Schat ik ga even naar de Hemel, even kijken of het bier in de aanbieding is.” Nee dat komt niet goed.

Veranderingen bij ons in het dorp zijn moeilijk, daar hebben we moeite mee. Het zit er zo ingebakken allemaal. Hoelang heeft Yess nu de Eetssalon al wel niet in ons dorp, en toch zijn er mensen die nog steeds zeggen, Ik ga even naar Jantje patat halen. Zelfs Leo’s heeft die status niet kunnen doen veranderen.

Of hoe makkelijk is het om te zeggen: “Vanavond even naar Varenbrink, even een paar drinken”. Terwijl Casper Bebselertoch al een aantal jaartjes meedraait in Hengevelde. Varenbrink, dat krijg je er gewoon niet uit. Je kunt een Hengeveldenaar wel uit Varenbrink halen, maar Varenbrinkniet uit een Hengeveldenaar. Misschien dat de jongere generatie er wat minder moeite mee heeft, maar de ouderen onder ons kunnen er maar moeilijk mee omgaan.

Sterker nog, ik ken zelfs ouders die hun kind naar Willy Eschers brengen, in plaats van naar Bommel de Beer. Hier is mijn kind, hoe laat is tie klaar. 15.00 uur? Mooi kom ik hem dan weer ophalen! Ja die voormalig fietsenwinkel van Willydie in het pand van Bommel de Beer zat, heeft zijn sporen zeker nagelaten.

Ik mag hopen voor de familie Kleinsman dat ze nog heel lang het tankstation blijven runnen, want tanken doe je in Hengevelde immers bij Kleinsman en niet bij de Avia. Stel er komen andere uitbaters op, dan krijgen zij automatisch de naam Kleinsman.

En daarom lieve luisteraars, is het belangrijk om morgen naar de kerk te komen. Je hoeft er geen kaars aan te steken of naar de kindernevendienst zoals vroeger, maar het gaat over de toekomst van Hengevelde. En iedereen heeft zo zijn eigen onderwerp die men belangrijk vindt en waar je dus over mee kunt praten. De verandering van de Goorsestraat bijvoorbeeld, de toekomst van de sport, of blijven wonen in Hengevelde. Ik ga er ook naar toe, met maar 1 doel. De Plus mag straks nooit meer van naam veranderen. Dat is pas toekomstbestendig Hengevelde.

Tot de volgende keer.