Column van Frank: Hazes is de basis!

Frank de Wit was vanavond weer te horen met zijn column in de maandelijkse uitzending van Wegdam Weekend. En hij nam zoals altijd geen blad voor de mond. Hazes is de basis!

Goedenavond luisteraars,

1 juli 2021, Een datum waarvan ik nog net niet over wil spreken als een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis, maar het komt verdomd dicht in de buurt. Weer een stapje dichter bij de verloedering van Nederland. Als onderdeel van de nieuwe alcoholwet is het namelijk vanaf deze datum afgelopen met de hoge kortingen op kratjes pils. Dat is vanaf nu bij wet verboden. Ik kan nu wel een nog kleinere auto gaan rijden, want laten we eerlijk zijn een auto koop je op basis van hoeveel kratten bier erin kunnen. Dat is nu niet meer nodig.

Het gevoel van betutteling greep me bij de keel. Waarom wordt alles waar nog een beetje plezier aan te beleven is ontmoedigd? Iedereen doet hieraan mee, ook één van de grootste influencers in de voetbalwereld Christiano Ronaldo, die flesjes Cola aan de kant schuift voor flesjes water. Water? Wil je me vergiftigen ofzo? Het water heeft hem niet geholpen, misschien had hij beter die 2 colaatjes achterover kunnen tikken. Dan had hij nog een beetje energie over gehad tegen de Belgen. Ironisch genoeg waren de flesjes water van SPA, wat gebotteld wordt in Belgie. Nu ligt Portugal uit het EK. De Belgen zeggen: Merci Ronaldo.

Mensen vergeten te genieten, door alle regels wetten en voorschriften. Fast-food ketens die aan banden worden gelegd, vlees wat steeds meer vegan wordt. Wat zeg ik? Dat kun je geen vlees meer noemen. Lekker vega of veggie doen, alleen het woord al. Veggie, dat klinkt als een Furby of een Tamakotchi uit de jaren 90, nou die moest je destijds wel degelijk digitaal vetmesten anders was het Game-over. Geloof me, wat is er mis met een goede biefstuk of bavette op de barbecue. Kom op man waar zijn we mee bezig? Ik zeg niet dat je moet bunkeren en zuipen voor het leven, maar moet iedereen in dit land dan 123 jaar worden? Dat lijkt mij allesbehalve handig. Het tempo in de supermarkt bij het uitpakken van de boodschappenkar ligt bij menig 80 plusser nu al zo schrikbarend laag dat ik vrees voor de toekomst. De fileberichten gaan dan niet meer over de A12 bij Bodegraven, maar over de rij bij de kassa van de COOP aan de Diepenheimsestraat.

Stel dat iedereen 123 wordt in dit land, wie gaat dan al die geraniums water geven? Wie loopt er een rondje met de bejaarden tegen eenzaamheid? En laten we wel wezen, zoveel krulspelden zijn er echt niet voorradig hoor. Ook de werkgroep Toekomst bestendig Hengevelde heeft dan heel veel meer plannen uit te werken, terwijl het nu al een hele kluif is.

Gisteren keek ik op tv naar een andere influencer, geboren in de Amsterdamse Pijp. Een ras Amsterdammer, die zich nu zou omdraaien in zijn graf, als hij hoorde dat de kortingen op bier gaat verdwijnen. Een kameraad appte mij: Hazes is de basis. Een man van het volk. Geen betutteling, even geen regels, Laten we soms gewoon even Hazes opzetten en vooral genieten met zijn allen!

Proost!