Column van Frank: Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn..

Frank de Wit was zojuist live in de uitzending van Wegdam Weekend en het ging over het meest besproken onderwerp van de week, Mark Rutte en zijn kapriolen die hem bijna van de troon deed stoten. Hieronder, de column van Frank!

Het wankelt in Den Haag. Het is ongelooflijk interessant. Het is als Breaking bed, Homeland en Swiebertje zo spannend.

Het begon allemaal vorige week met demissionair minister Ollongren die geen verkenner meer is. Nadat zij positief was getest op Corona verliet zij in alle haast het binnenhof. Echter was ze vergeten om haar notitieblok dicht te slaan en alle notities waren zichtbaar die ze gemaakt had tijdens de verkennende formatiegesprekken. Dat is niet handig. Dat is verkenner onwaardig.

Een verkenner is een padvinder, een spion, een geheime bode, iemand die voorop gaat in de strijd. Een verkenner is niet iemand die notities laat zien aan de buitenwereld. Bij het spelletje Stratego heb je ook verkenners. Die mogen meerdere stappen tegelijk zetten, om vervolgens kapot te gaan op een bom van de tegenstander. Demissionair Minister Ollongren is niet eens zo ver gekomen. Ze is al gesneuveld voordat de eerste bom kon ontploffen. Misschien is een “functie elders” voor haar een beter idee..

Maar wat is dat toch in Nederland met al die briefjes, notities en bonnetjes. Niemand kan iets geheim houden. Fred Teeven die met bonnetjes aan het knoeien was, uitgelekte troonredes, het briefje van Koeman wat het hele Nederlands elftal rondging en waardoor de Duitsers een 2-0 voorsprong verspeelden. Het kattenbelletje van Blof waarop Liefs uit Londen geschreven stond en waar miljoenen Nederlanders nu over meezingen. Niets blijft geheim.

Vroeger op school moest je wel eens een briefje halen als je te laat was. Deze moest je dan door je ouders laten ondertekenen. Nou dat deed je dus van je levens dagen niet. Je krabbelde er zelf wel iets op. Maar vroeg of laat kwam dit uit en viel je door de mand. Zo gaat het nu ook in de Tweede kamer. Dat kan ik je op een briefje geven.

Demissionair Minister President Rutte kan namelijk ook niets geheim houden. Hij heeft het zware kanonnenvuur van gisteren ternauwernood overleefd. Natuurlijk heeft hij dingen gezegd over Pieter Omtzigt. Maar dat kan hij zich niet meer herinneren. Zijn geheugen heeft hem in de steek gelaten zoals hij zelf zei. Kan gebeuren meneer Rutte. Ik herinner me soms hele weekenden niet meer.

Zo zie je maar, iets geheim houden blijft een lastig verhaal.

Het enige wat geheim blijft is wie de schrijver is van de columns van Pieter. Ik denk dat Pieter Column een hele goede verkenner zou zijn…Misschien is Pieter Omtzigt wel Pieter column en bedoelen ze dit met “functie elders” ?

Even via via vragen.. aan de Premier.

Tot volgende week!