Column van Frank: Straks

Vanavond was in Wegdam Weekend Frank de Wit te horen met zijn column, welke ging over het woord ‘straks’, want dat woord was volgens Frank veelvuldig te horen op televisie deze week. Straks gaat Frank nog aan de slag met zijn zoektocht naar Pieter Column, luisteren dus! Hieronder de column: 

Goedenavond Luisteraars

Straks in deze column: Wat betekent het woord straks nu precies? En verder, Hoeveel straks kan een mens verdragen? Maar nu eerst de opmars van het woord straks in nieuwsprogramma’s op tv. Eén vandaag, Editie NL, Beau, Jinek, Op 1, Powned, zondag met Lubach noem ze maar op, ze zijn allemaal voortdurend bezig met straks.Straks in Nieuwsuur: Gaan de boze horecaondernemers daadwerkelijk de terrassen openen? En verder, neuspeuteren slechter voor de gezondheid dan gedacht! Maar nu eerst naar Dione de Graaff. Dione wat hebben jullie straks in het sportjournaal? En dan gaat Dione allemaal vertellen wat zestraks in het sportjournaal heeft. En als ze dat dan gedaan heeft zegt ze: Tot straks! Waarna ze het woord weer terug geeft aan de presentator die dan zegt: Dat dus straks, maar nu eerst de hoogtepunten van het nieuws met Astrid Kerseboom. En dan begint Astrid te vertellen wat we straks aan hoogtepunten kunnen verwachten. Waarna ze zegt: Maar nu eerst. En dan komt het eerste hoogtepunt dat in feite natuurlijk eigenlijk altijd een dieptepunt is. 

Vaak wordt er ook vóór de reclame aangekondigd wat er straks na de reclame gaat komen. Bij Editie NL brengen ze het woord straks zelfs steevast groot in beeld in goudkleurige letters: Straks RTL Boulevard. En bij Jinek wordt aan het begin van het programma tegen de gasten gezegd, we praten straks met je verder. Als je erop gaat letten zijn al die nieuwsprogramma’s meer met straks bezig dan met nu. Wat natuurlijk raar is voor een nieuwsprogramma. 

Maar nu eerst: Wat zeggen de woordenboeken over straks? Nou heel duidelijk zijn ze daar niet over. In de Dikke van Dale staat bij straks bijvoorbeeld de volgende voorbeeldzin: Ik kom straks. Als je dat zegt tijdens een vrijpartij denkt de anderJeezus Mina hoelang gaat dit hier wel niet duren. Maar in het woordenboek staat dat straks in dit geval de betekenis spoedig heeft. Dus als je zegt ik kom straks bedoel je ik kom zo wat natuurlijk weer veel te snel is.  

Extra lastig aan straks is dat straks niet perse laat hoeft te betekenen maar ook vroeger kan zijn. Ik kan zeggen:  Waar was je nou straks, we hadden toch om 11 uur afgesproken? Dan is straks verleden tijd. En dan moet je ook nog bedenken dat straks afgeleid is van strak. Straks is strak met een s erachter. Dus als je zegt: ik zie haar straks nog wel zeg je in feite ik zie haar strak nog wel. Maar dat is nog maar helemaal de vraag, want als straks heel lang duurt kan het best zo zijn dat ze lang niet meer zo strak is, als op dat moment dat je haar voor het eerst zag en dacht wat is ze strak. 

En dan is het ook nog vrijdagavond. En als je dan straks van de alcohol helemaal strak bent herken je straks helemaal niemand meer. 

Kortom als ik al die nieuwsprogramma’s op tv een advies mocht geven dan zou ik zeggen: Hou op met te zeggen wat er straks gaat komen. We zien wel wat er straks komt als er tenminste nog een straks komt, want als er iets onvoorspelbaar is in deze corona tijd, dan is het straks wel. Maar nu eerst Bart en Kasper,

Tot straks!