Duowoorden

Vorige week, als men in staat was om na een heftige paasavond op zondagmiddag even de TV aan te zetten kon je kijken naar de Paus. De paus die las het Urbi et orbi voor.  Een traditionele zegen die elk jaar met Pasen door de Paus wordt uitgesproken. Urbi et Orbi.
Urbi et Orbi is een duowoord, het hoort bij elkaar. Je hebt wel meer van dat soort duo woorden,  Ja en amen, bakken en braden, schering en inslag en nog veel meer. Als ik dat soort woorden hoor dan moet ik meteen aan Nick en Simon denken.Toen de paus het urbi et orbi uitsprak hoorde ik hem zelfs Nick en Simon zeggen, en meteen daarachter aan: Bedankt voor die bloemen.

Nick en Simon zijn momenteel weer zeer actief voor een reclame van de NS. NS, Nick en Simon dat is duidelijk., maar wat als ze nu Simon en Nick geheten zouden hebben?  Zouden ze dan ook voor de NS gevraagd zijn.  Dat lijkt me niet, Dan waren ze vast te zien in een reclame voor trainingsbureau Schouten en Nelisse.

Maar met de volgorde van de namen Nick en Simon schijnt niets mis te zijn. Ik heb het even opgezocht maar het blijkt een logische volgorde. Een korte naam komt voor een lange naam. Kijk maar naar Bert en Eurnie Vroom en Dreesman, Ike en Tina Turner,  Bassie en Adriaan, Peek en Cloppenburg, Jip en Janneke, Pauw en Witteman, Ben en jerry’s. Je hebt natuurlijk uitzonderingen, zoals Wipneus en Pim maar die zijn er altijd zoals ook kommer en kwel, dat is er ook altijd.

Deze week kwam de nieuwe CD van Nick en Simon uit, hij heet kortweg Vrij!. Dan denk ik wat is dat nu weer voor titel. Wat moet ik hier nou mee. Ik ben er nog niet achter of het gebiedenderwijs vrij! is zoals Zit! Schiet! Af! Stil! Of gaat het nu weer om duo woorden  zoals accijnsvrij, glutenvrij, roestvrij, vogelvrij of Frank en Vrij. Ik wordt er gek van. 

Het grote probleem bij Nick en Simon is dat ik en de meesten om mij heen ze niet uit elkaar kunnen houden. Wie is nou wie? Compleet onduidelijk voor mij. Bij man en vrouw duo’s komt dit probleem niet voor. John en Yoko, Sonny en Cher, Suske en Wiske, Snip en Snap, Gert en Hermien, Saskia en Serge, Theo en Thea, Jozef en Maria, Johnny’s en Anita’s. Het is of was helemaal duidelijk! Maar bij duo’s van hetzelfde geslacht  wordt het wel heel lastig! Plien en Bianca, Helma en Selma,… ..Om nog maar te zwijgen van Janssen en Janssen  Hepie en Hepie.
Wie is nou Hepie en wie was Hepie. Gek wordt je ervan, wat Hepie en Hepie bij de vrouwen waren, waren Bolland en Bolland bij de mannen. Het was onmogelijk om te weten wie Bolland was en wie Bolland was. En zo is het ook met Gall en Gall en Beekman en Beekman.

En als iemand zegt ik kom dan en dan,denk ik steeds ja, maar wanneer kom je dan? En als iemand zegt het ligt daar en daar, dan kon ik het echt noooit vinden.Ik ben blij dat ik weer tot de kerst moet wachten totdat de paus weer op tv is met het Urbi et Orbi. En die CD van Nick en Simon koop ik ook niet.

Nick en Simon en Duo Woorden, het is toch allemaal kommer en Kwel!

Tot volgende Week.