Hemelvaart

Het is de week na hemelvaart. Hemelvaart valt altijd op donderdag. Waarom valt Hemelvaart altijd op donderdag,? Nou dat komt omdat Pinksteren altijd in het weekend valt. En Hemelvaart wordt gevierd 10 dagen voor Pinksteren. Dan kom je precies op donderdag uit.  Het heeft niets met de zomerfeesten Hoeve en Beckum te maken. Maar het komt gewoon toevallig zo uit. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur 's nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit ritueel een magische of genezende werking zou hebben, dit werd dan dauwtrappen genoemd. Nou ik heb afgelopen week ook even “gedauwtrapt” naar Delden maar ik kan nu niet echt zeggen dat dit een genezende werking op mij heeft gehad.
Braderie in Delden. Waar normaal de Langestraat een straat is die iedereen vervloekt, omdat je er niet fatsoenlijk met de auto door heen kunt zonder een paaltje te raken, stonden er nu wel een paar duizend mensen. Een braderie dus, een kermisachtige markt op straat. Nou dat hebben we geweten. Omdat mijn broer mee was kon het wel eens een flauwe middag worden en daarom kozen we een plekje naast het zoutmuseum uit.

De zon scheen volop en dat betekende dat de zonnebrillen invasie ook weer begonnen was. 124 op de 178 dames had een zonnebril. En dan van die hele grote, die beginnen bij de haaraanzet en eindigen net naast de mond. Waarom dames!! Waarom, dat vrouwelijk schoon mag toch best getoond worden!  Ik bedoel een burkaverbod is sinds kort in Nederland ingevoerd maar hier mag ook wel iets aan gedaan worden. Sommige mensen gun ik het licht in de ogen niet maar wat daar allemaal rondliep is gewoon jammer om een zonnebril op te hebben. De dames zijn altijd al zo druk met de ogen en dan doen ze daar een neppe ray-ban bril overheen die een complete zonsverduistering opwekt. Jammer van de tijd en van de make-up denk ik dan.

Afijn, na een paar pilsjes kwam de stemming er aardig in en er begon zowaar een bandje te spelen in Stad Delden. Naast ons aan de bar stond een lange vent. Hij brabbelde wat tegen de barman achter het schap en vond het toen blijkbaar nodig om tegen de bar aan te piesen. Wat een viezerik, goddomme, ik dacht dat ik gezellig naar een braderie ging in plaats van een openbaar toilet. Deze figuren hebben het echt niet begrepen en ik wenste hem dan ook letterlijk een prettige Hemelvaart.

Toen om zes uur het openbaar toilet dichtging, of ik bedoel eigenlijk de bar moesten wij ook meer eens aanstalten maken om onze dauwtrap tocht te vervolgen richting Hengevelde. We liepen terug over de verlaten Langestraat en van de Braderie was weinig meer over. Het enige wat er nog  lag was hier en daar een verloren zonnebril.

Stad Delden bedankt voor de gastvrijheid en misschien tot volgend jaar.!

 

En voor nu, tot volgende week. !