In Memoriam Wegdam Weekend

Welkom familie, vrienden, kennissen, buren en anderen die Wegdam Weekend een warm hart toedragen. Wij zijn hier bij een gekomen om afscheid te nemen van Wegdam Weekend. Die ons op 4-jarige leeftijd te vroeg heeft moeten verlaten. Wegdam Weekend zag het levenslicht op 22 mei 2009 en groeide op aan de Ruurstraat 3 te Hengevelde. Daar waar hij zijn hele leven heeft doorgebracht. Hij groeide op in een warme familie. In het begin met 2 jongens. Bart en Frank. Al vroeg in zijn prille leven kreeg Wegdam Weekend een relatie met Hofstreek FM. Deze verhouding had nog al wat voeten in de aarde. Het was lang niet altijd even gemakkelijk en af en toe werd de relatie op een ongelukkig moment verbroken waardoor hij angstvallig stil bleef. In de loop van de jaren werd dit beter en heeft de relatie tot op de dag van vandaag stand gehouden.

Wegdam Weekend was een rustige persoonlijkheid. Door de week hoorde je hem vaak niet, maar op vrijdagavond kroop hij uit zijn schulp. Een van zijn uitspraken was dan ook, “Dit is Wegdam Weekend, de weekendstart met Bart en Frank.” Nee, de rest van de familie zou hij nooit vergeten. Hij was altijd zo blij dat het weer weekend was, en dat liet hij merken ook.

Op 14 mei vierde hij zijn eerste verjaardagsfeest. Hij wond er geen doekjes om, trommelde heel Hengevelde op en organiseerde een feestje op het marktplein. “Ie bunt nie good wies”, zeiden sommigen, maar hij ging stug door en dacht daarbij zelfs aan de kleinsten door een kleurplaten wedstrijd te organiseren. De winnaar liet hij uitkiezen door een blinde. Ja ook dat was Wegdam Weekend. Altijd geinen.

Vele mensen nam hij in de maling. Zo is het paard van Herman Varenbrink bijna verkocht aan een Engelsman, deed een boer uit Bentelo bijna mee aan Boer zoekt vrouw, verklaarde hij rijbewijzen ongeldig en had hij Gerrit Versteeg bijna zover om naakt in een reclame te spelen.

Na een tijdje had hij in de gaten dat met Bart en Frank alleen niet meer te leven viel. Er moest iemand bijkomen in zijn drukke bestaan. Kasper Put werd met open armen ontvangen en hij kreeg vaak de lachers op zijn hand met zijn uitgaanstips en de twitteraar van de week. Wegdam Weekend genoot er zichtbaar van. Kasper bleek een gouden greep en werd al snel één van zijn vaste waarden in zijn vriendenkring.

Op vakantie gaan deed Wegdam Weekend niet aan. Alhoewel hij wel een zomerstop hield, bleef hij vaak in Hengevelde. Toch had hij na anderhalf jaar de behoefte om verder te kijken dan alleen maar Hengevelde. Hij was weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ie geleuft het of nie, Deze vond hij in Bentelo.  “Wie kunt wa wat saam’n doon met Beantel” zei hij dan. Eddy Kerkveld, de man uit Bentelo die toch al een grensgeval was, wilde hierin meegaan en bleef hem trouw om hem te helpen zijn kunsten ook voor Bentelo te vertonen.

Ook was hij niet graag alleen. En nodigde hij gasten uit. Gastvrij was hij zeker. Dit werd ook zeer gewaardeerd in de Hengeveldse en Bentelose gemeenschap. De gasten. Dit zijn er teveel om op te noemen, van de bakker tot de pastoor. Iedereen is wel bij hem over de vloer geweest. Hij vroeg deze gasten vaak de hemd van het lijf. Wat doo’r ie dan? Woarum goa’j dat doon? Wat kun’t wie verwochen?,  Wat zit er nog meer in’t vat? Als hij in gesprek met gasten was, was hij nooit stil. Nieuwsgierig als hij was. Zelfs de jaarlijkse feesten sloeg hij niet over. Carnaval bijvoorbeeld, waar hij gek van was, hij ging niet naar de prins, maar liet de prins gewoon bij hem thuis komen. Vaak met vele polonaises tot gevolg. En omdat het hem niet gek genoeg kon gaan, richtte hij zelf ook maar een carnavalsvereniging op. Carnavals vereniging Brandhout werd in 2011 geboren en daarmee beleefde Wegdam Weekend een van zijn hoogtepunten in 2012.  Ook de Sint wist hem ieder jaar te vinden. Dat het na de komst van de goedheiligman vaak een pruttel was bij hem thuis nam hij op de koop toe. “Aij ma skik hebt”, was een vaak gehoorde kreet.

Het begon hem steeds meer te kriebelen om ook buiten de deur onder de mensen te zijn. Hij vond het geweldig. Zo was hij een graag geziene gast bij de zomerfeesten Hengevelde, de opening van de Pol in Bentelo en het 75 jarig jubileum van WVV’34.

Begin 2013 dacht hij dat het weer tijd was voor een feestje. Door de vele gasten, bandjes die opgetreden hadden bij hem thuis en andere festiviteiten had hij veel vrienden opgebouwd. Hij wilde deze vrienden belonen met een groot feest. Café Assink opende de deuren en “de vrienden van Wegdam Weekend” werd een groot succes. We wisten toen nog niet dat dit één van zijn laatste kunstjes was geweest.

Na dit feest heeft hij nog met volle overgave iedereen te vriend gehouden. Totdat er vandaag, 14 juni toch onverwachts een einde is gekomen aan zijn bestaan.

Wegdam Weekend, We zullen hem missen. Na deze bijeenkomst is er gelegenheid afscheid te nemen van Wegdam Weekend en de familie persoonlijk te condoleren in de tent aan de overkant van de kerk in Hengevelde. Zoals Wegdam Weekend het gewild had zal er op passende wijze, met een biertje en een borrel afscheid worden genomen.

Om dit allemaal in goede banen te leiden willen we vragen om de mensen uit Bentelo en buitenaf eerst te laten gaan, dan de mensen achter de Marke, dan Plan de Witte en de rest kan daarop aansluiten.

Namens de presentatoren en redactieleden van Wegdam Weekend willen we jullie bedanken voor jullie steun.

Amen.