Markveldse visboer

Het is inmiddels mei geworden en dat betekent dat Karpaten alweer achter ons ligt. Aan die party ohne ende is uiteindelijk tegen de verwachting in toch een einde gekomen! Maar daarom hoef je als jongere en ook als oudere trouwens nog geen dorst te lijden in het weekend. Nee integendeel! De zomerfeesten staan weer voor de deur! En het buurtschap Markvelde trapte zoals altijd weer het zomerfeest seizoen af. Markvelde dus.
Normaal als ik aan Markvelde denk, denk ik aan de slinger in de weg, het schooltje en de trekker van Niels Pierik maar dan houdt het ook wel zo’n beetje op. De beschrijving van Markvelde gaat ook op het internet niet verder dan wat ik eigenlijk al dacht. Op internet is de volgende beschrijving te lezen:

Markvelde bestaat uit een school, buurthuis en een peuterzaal. Huh lees ik dit nu goed? Markvelde bestaat uit een school, buurthuis en een peuterzaal. Einde pagina, Einde bladzijde. That’s it. We kunnen er niet meer van maken. Ohwja en er staat nog bij: De rest van Markvelde bestaat vooral uit boerderijen. Nou, Daar heb je de trekker van Niels Pierik dus weer.
Meer is het niet, en meer zal het niet worden! Alleen dit weekend wel, dan is Markvelde omgetoverd tot een bruisend dag en nachtleven. Voor de koeien van de boeren in Markvelde is dit een ramp! De boeren staan tot ‘s avonds laat in de tent, vergeten hun vee en drinken bier totdat ze kruipend naar hun boerderij terug gaan. De enige uiers die ze te zien krijgen dit weekend zijn van de feestvierende dames die, omdat het nu eenmaal het eerste zomerfeest van het jaar is, een zo laag mogelijk uitgesneden truitje aan doen.

Het kneuterige aan Markvelde is en dat vind ik nu zo mooi, is dat er maar 1 keer per jaar een visboer staat. 1 keer per jaar! Alleen maar tijdens de zomerfeesten. Geweldig toch!. In Hengevelde staat er 3 keer per week een visboer.  3 keer per week is hetzelfde als 156 dagen per jaar. En dan heb ik de 2 weekenden Hoftedagen nog niet eens meegerekend. Eigenlijk dus 162 dagen in het jaar.  162 dagen! Wat heb je daar nu aan. Helemaal niks! Soms ben ik geneigd om te zeggen tegen de visboer in Hengevelde: “Heeij Lekkerbek, Altijd als ik kabeljauw zie, springen me de levertranen in de ogen”. Ga eens weg met je kar!

In Goor heet de visboer niet voor niets Verdriet. Ik vind dat het halen van een visje uniek moet blijven. In Hengevelde wordt je doodgegooid met kibbeling, rolmopsen, zeebaars en andere vissoorten die je met van die lege ogen aankijken wanneer ze in de etalage van de visboer liggen. 162 dagen een visboer.. Tjonge jonge.,  Als je 162 dagen lang elke dag 1 paling koopt en je legt ze vanaf de kerk achter elkaar, dan kom je precies uit in Markvelde. Dat is toch te gek voor woorden.

Ik denk dus ook dat de jeugd uit Hengevelde geen vis gaat halen in Markvelde. Zij halen liever, zoals dat in zomerfeest termen heet:  “Een pleer munten”.  Je haalt geen paar munten, maar een pleer munten. Net zoals je tijdens de zomerfeesten geen dansje maakt zoals je in de disco nog wel eens doet. Nee, wie goat brek’n en angoan. Dat is zo’n beetje het recept voor de komende maanden.

En het begint dus allemaal in Markvelde.  Het is toch allemaal bij de beesten af.Of voor de mensen die niet weten waar Markvelde ligt, Het is bij de koeien af, en dan de 2de weg rechts.

Veel plezier.!

Tot volgende week!