Rust in Hengevelde

Ik snap er niks van. Kan er met de kop niet bij. Hengevelde is niet meer wat het geweest is. En hoe dat kan? Ooit was het zo rustig in Hengevelde, maar daar is niets meer van over. Zullen de inwoners  zich vervelen door de crisis, zijn ze gefrustreerd dat de winter wat te lang heeft geduurd, zijn ze in de war over het mysterie rond wagdemnieuws of is het gewoon een verandering van de o zo rustige cultuur. Want er gebeurde nooit wat in Hengevelde!

Vroeger kon je rustig een bakje maden halen bij Jos Hafkamp als je ging vissen. Dat was die winkel met dat trappetje.. Waar je nog veevoer, tuinzaden en plantjes kon halen. Nu komen ze potdikke met een bult bombarie langs de deuren met een plantenactie. Weg rust... Vroeger kon je kiezen uit 24 smaken softijs bij de ijscoboer Varenbrink.  Vroeger reed Theo met ambachtelijk brood door de straten van Hengevelde, ingeladen in een bakfiets. Nu kan Theo kiezen uit een kleine vrachtwagen, bus, verlengde bus, caddy, of toch de fiets.

Maar wat me nog het meest opvalt in Hengevelde is dat je steeds vaker sirenes hoort loeien door het dorp. Om de haverklap is het raak. Of een ambulance, of een politie of een brandweerauto. Eerder keek ik er nog van op.  Dat was toch alleen iets voor grote steden? Nu is het schering en inslag. Je let er niet eens meer op. Een wilde achtervolging deze week dwars door Hengevelde.,een politieauto die door de straten scheurt, ach het kan allemaal. Gisteren was het wel helemaal raak. Vijf brandweerauto’s raasden over de Goorsestraat en Needsestraat.

En niet voor niets hoor. Het eppinksbos stond in de fik. En uiteindelijk was het snel onder controle hoor, maar de oorzaak was des te belangrijker. Het bleek een kwajongensstreek.  Ff lekker fikkie steken. MAarja voordat je het weet zit je met de ring of fire.  Kijk en dat bedoel ik nou. Het gaat allemaal net wat erger tegenwoordig. Zulke dingen deden wij niet hoor., Nee wij stopten coctailprikkers tussen de deurbel zodat die bleef rammelen, wij hadden een portommonnee met visdraad op de straat liggen en wij hadden nog echte maisploffers. Een heel bos in de fik steken was toen nog niet in me op gekomen. Alhoewel., we kregen het vuur in ieder geval op tijd uit. En ja dit was ook in het eppingsbos. God dat weet ik nog wel. Mooie dag, dus wat doe je dan. Mooi picknicken in het eppingsbos. Hahaha picknicken, Tuulk nie. Picknicken, is sowieso al een woord waar de zoetzappigheid van afdruipt. Picknicken, wij gingen niet picknicken wij gingen de rebelse jongen uithangen. Picknicken was in die tijd het codewoord voor geouwehoer. Fikkie steken.. Maar gelukkig was bij ons het kleine vuurtje altijd op tijd gedoofd. Ik geloof dat die jongens gisteren gewoon een beetje pech hadden.

Maar ik ben er ook wel blij van hoor dat er wat gebeurd in het dorp. Anders kon ik nergens meer over schrijven. Net als deze week. Ik weiger na alle media aandacht over Koninginnedag te schrijven en dan valt er al weinig nieuws te vertellen in zo’n weekie. Dus daarom jongens van het eppingsbos bedankt!