Slaapstand

Zo, na een sabbatical van een week sta ik hier weer. Nou moet ik het woord sabbatical even uitleggen, want een sabbatical betekent een periode waarin mensen vrij nemen en hun gewone bezigheden onderbreken. En dat deed ik dus vorige week. Voor de slapers onder ons die er weer eens niks van mee hebben gekregen, ik had vorige week geen column . Niet omdat ik er geen zin aan heb, niet omdat ik nog op het werk was of omdat ik niets kon verzinnen, maar ik was domweg in slaap gevallen. Ik kwam thuis van het werk ik dacht: He! Kwart voor zes, eem lig’n. Noh dan weejt wa.

Geen wekker gezet, want ik werd toch zo weer wakker, raam dicht, dus de grasmaaier van de buurman kon me ook niet meer storen en ik was vertrokken. Half negen werd ik pas wakker. Geen column, kats in duuzel. Beetje jammer.Maar nou is het zo, want volgens mij droomde ik op dat moment erover, je hebt 4 soorten slaap. En die 4 soorten slaap kun je vergelijken met een zondag in het amateurvoetbal.

Ik zal het uitleggen. Als je gaat slapen, kom je eerst kom je in slaapfase 1. Dat is de sluimerslaap. De spieren ontspannen, de ogen draaien langzaam rond. Het bewustzijn wordt minder. In deze fase denken personen vaak dat ze wakker zijn.

Deze slaapfase kom je ook tegen’ s morgens op het voetbalveld. Ik loop vaak rond 10 uur het sportpark Rupertserve op en als ik dan kijk op het hoofdveld links van mij zie ik ze rondlopen hoor, De spieren ontspannen, het bewustzijn minder, de ogen die langzaam  ronddraaien en voordat je het weet staan ze met 3-0 achter. Ja hoor dan weet je het meteen die ‘kearls’ die zit nog in de sluimerslaap.

Na de sluimerslaap kom je in slaapfase 2. Slaapfase 2 is verder geen naam voor maar is wel des te gevaarlijker, want in slaapfase 2 verlies je het bewustzijn volledig, je ogen komen nu tot rust en je bent bijna volkomen ontspannen. Helemaal niet erg als je lekker in je bed ligt, maar let maar eens op als je op het sportpark bent. Als mijn voetbalwedstrijd erop zit en ik kom de kantine binnen zitten al veel kerels in slaapfase 2. Van het schap tot de stamtafel het valt gewoon op. Pilsje in de hand, men is het bewustzijn helemaal verloren, als de telefoon rinkelt met aan de andere kant van de lijn het thuisfront of je nu echt niet eens thuis wil komen, verroeren zelfs de ogen geen spier en zijn de kerels bijna volledig ontspannen. Slaapfase 2 dus!

Als we 2 uur verder zijn en we liggen lekker te ronken op het kussen, komen we in slaapfase 3,  oftewel de diepe slaap.  Je reageert niet op je omgeving en je bent moeilijk wakker te krijgen. Ogen en spieren zijn in rust, maar slaapwandelen kan voorkomen. Volgens mij was ik op die bewuste vrijdagavond vorige week toen ik me verslapen had meteen in deze fase terechtgekomen.

En je voelt hem al. Om 16.00 uur  ‘s middags wordt de situatie in de kantine op het Rupertserve ook penibel en zijn veel kantine hangers in slaapfase 3 terechtgekomen. Ze reageren niet meer op de omgeving, de tussenstand van het eerste hebben ze daarom ook niet mee gekregen en een enkeling loopt slaapwandelend naar de wc. Het is werkelijk boeiend om te zien.

Als laatste kom je in slaapfase 4, de zogeheten Remslaap. Je hersenen zijn net zo actief in wakkere toestand, je ogen maken snelle bewegingen en het lichaam is zeer beperkt in staat om te bewegen. Normaal gesproken in deze toestand lig lekker in bed totdat de vervelende wekker gaat., maar dit is ook de toestand waarin veel kantine hangers het sportpark verlaten. Ogen maken snelle bewegingen, kijkend naar de grond met de tas op de nek, het lichaam zeer beperkt in staat om te bewegen en dus duurt de wandeling naar de poort een kleine 10 minuten.

Eenmaal thuis is er weer een zondag afgeschreven..
En wat doe je dan, dan ga je lekker naar bed…

Slaap lekker.  Tot volgende week!