Sloopkogels

Inmiddels is het al weer 3 januari. Het jaar 2014 was nog maar één dag oud en ons land is al een wereldkampioen rijker. In de kroeg hoorde ik de stamgasten fluisteren, “Heij’t darten nog gekeken? Heb ie um zeen smiet’n?” En iedereen knikte instemmend. Er werd over gefluisterd, want ja darten, dat is toch geen sport man, daar mag je niet eens naar kijken, laat staan over praten. En ik moet toegeven, aan het WK darts deden een paar figuren mee die in het circus niet hadden misstaan. Bassie en Adriaan zijn in 2013 definitief van het toneel verdwenen, maar de opvolger van Bassie, (die ook vlugge Japie speelde in de meeste series, sorry voor de fans als ik dit verklap, het was voor mij ook een grote schok), stond nota bene op het meest prestigieuze darttoernooi van de wereld in de finale.

Zijn tegenstander was onze landgenoot Michael van Gerwen. De sloopkogel uit Vlijmen wordt hij ook wel genoemd. Ik heb trouwens nog nooit een sloopkogel gezien met zo’n knappe vriendin. Misschien ligt het aan zijn felgroene shirtje. Als dat shirtje zo’n grote aantrekkingskracht op knappe vrouwen heeft, is het misschien wel verstandig om onze dartsshirts ook maar eens van een ander kleurtje te voorzien. Toen ik hoorde hoeveel prijzengeld dat kearltje al bij elkaar had gewonnen kon mijn theorie over aantrekkingskracht van groene shirtjes op mooie vrouwen ook wel de prullenbak in. De finale was een appeltje-eitje voor onze sloopkogel en clown Bassie keek steeds moeilijker. Ik probeerde hem nog op te peppen voor de televisie met kreten als “Wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen” en “Alles is voor Bassie”, maar het hielp niet. Hij was niet opgewassen tegen “Mighty” Mike en verloor kansloos. Nadat Michael van Gerwen de beker en de cheque van 250.000 pond in ontvangst mocht nemen, keek zijn vriendin nog blijer, straalde van oor tot oor en tussen die oren had zij in haar hoofd al weer 100.000 pond uitgegeven aan kleding.  Michael van Gerwen kon zijn geluk niet op. En terecht. Bij thuiskomst ligt er nog een cadeautje op hem te wachten. Ik heb hem een singletje gestuurd. Ben Cramer – Hij was maar een clown. -1971 –

En zodoende kwam het dat de stamgasten een klein beetje besmet werden met het dartvirus. Ruige boys, fluisterend over dartpijltjes, bier en clowns aan de toog. De sloopkogels uit Hengevelde.

Een andere wereldkampioen vecht echter voor zijn leven. Misschien puur toeval dat dit ook een Michael is. De start van 2014 wordt bepaald door 2 Michaels.

Schumacher, jarenlang rijdt hij in de koningsklasse van de autosport op het randje. Speelt met zijn leven. En dan, nadat hij zijn sport vaarwel heeft gezegd, tijdens het skiën geveld door een steen. Ook hier werd over gefluisterd in de kroeg, met op de achtergrond Bob Seger – Like a rock -1986-. Hoe cru kan het leven zijn.

Als dit een voorbode is voor het sportjaar van 2014 kan het nog wat worden. Ik ben blij dat het WK voetbal dit jaar is.  De Nederlanders zijn in ieder geval goed begonnen. De Duitsers beduidend minder.

De beste wensen allemaal!