Typeles!

 

Ik weet niet of het nog bestaat en of er überhaupt nog kinderen zijn die er aan meedoen, maar vroeger toen ik van de basisschool af kwam bestond er zoiets als type-les. Type-les dat was dan een les waar je op woensdagmiddag heen ging om je aanslagen per minuut op te krikken. Het heeft niets te maken met Al Quaida of andere terreurorganisaties die trouwens minder aanslagen per minuut hebben dan de meeste kinderen van tegenwoordig, maar het was een potje ouderwets rossen met 8 vingers en je duimen op een toetsenbord. Vaak wist je niet eens wat voor tekst je aan het typen was. Als het maar snel gebeurde en het liefst met zo min mogelijk fouten en uiteraard beter dan je buurman. Het heeft flink wat pesterijen opgeleverd als iemand weer eens slechter gepresteerd had en dat mondde dan vaak weer uit in 3 aanslagen per seconde. Ook knap.

Maar als je het mij vraagt heeft de jeugd het niet meer nodig die hele typecursussen op de woensdagmiddag. Het wordt ze met de paplepel ingegoten. De kinderen staan tegenwoordig op met hun laptop in plaats van met knuffel tijgertje die netjes getrouw de hele nacht naast hen in bed had gelegen. Nee, tijgertje ligt nu in een hoek weg te rotten zonder dat er ook maar een kind naar omkijkt. Ze zijn te druk met screensavers, youtube en online pokeren. “Goedemorgen mam, ik lust wel graag yoghi bij mijn facebook” “en "doe ook maar een beschuit met hagelslag, maar wel met een groot bord want anders knoei ik mijn toetsenbord onder". Zo gaat dat tegenwoordig.

Tja kinderen weten nu eenmaal beter hoe ze de ftp-server moeten doorshiften op de illegale webbrowser om hun cookies in stand te houden, dan hoe je een ontbijtje moet maken.

Voor ouderen daarentegen ligt het allemaal iets ingewikkelder. Voor hun is het allemaal 1 grote wartaal. Je kent het wel, dan beweeg je nu de muis naar de rechterbovenhoek. Nou ik ken ze. Ze bestaan echt. Ouderen die er geen snars van snappen.Nu begint dat al bij het gewone typen. Heb je het wel eens gezien bij je ouders toevallig?, De 2 vingers die zo schuin de lucht in wijzen. 1 wijsvinger van de linkerhand en 1 wijsvinger van de rechterhand. En die dan hopeloos over het toetsenbord zweven om de goede letter te vinden. Pijnlijke situatie. Als ik deze column op die manier had moeten tikken had ik maandagavond moeten beginnen en dan was ik nog niet op tijd klaar geweest.

Veel moeilijker wordt het nog als ze 2 handelingen tegelijk moeten verrichten. Als ze bijvoorbeeld het euroteken moeten hebben, moeten ze control, alt en de 5 tegelijk indrukken. Dat is een fantastisch gezicht. Het lijkt op een potje twister, maar dan met je vingers. Maar dan, het wereldwijde web! Dat is voor velen helemaal onbegonnen werk. Vaak genoeg heb ik gehoord, " ik snap ter niks van, wat muk noe doon dan? Kearl wat is dat ding traag, hij dut nie..... stom ding!" Nee nee oudere generatie,  zo werkt het niet.

Ouderen die klikken ook alles aan.. Alles wat flikkert op het scherm is ineens interessant. Af en toe verschijnen er namelijk van die pop-ups in beeld. En ooh god, dan is het hek van de dam. "Hier muj-es kiekn" zeggen ze dan.. en klik klik klik, hele computer weer vast gelopen.

Mijn pa heeft inmiddels ook al 3 Mini Coopers gewonnen, is al 8 keer de 100.000 ste bezoeker geweest, mag 5 jaar lang gratis boodschappen doen en is inmiddels 687 duizend,.456 euro en 13 cent rijker, maar heeft alleen nog nooit een prijs gezien. Zal vast nog wel komen.Nee ik heb met ze te doen, het is niet makkelijk om alles bij te houden! Doe mij maar een beschuit met kaas mama!

Tot volgende week.!