Waar blijft de tijd?

 

Dit was weer zo’n weekend. Een weekend waarop je alle gevoel van ritme kwijtraakt. Een weekend waarin voetballers op zondagmorgen veel te laat in de kantine staan om te vertrekken. Want de klok werd namelijk verzet. Ik raak er behoorlijk van in de war. Elke keer moet ik die klok weer verzetten. Waar zal ik hem nu weer eens neerhangen.. Ik vraag me af hoe de mensen dat doen. Volgens mij doen ze er niets op uit. Als ik bij mijn familie kom, hangt de klok altijd op dezelfde plek. Ik heb het idee dat ze stiekem aan het hele gedoe van de klok verzetten niet mee doen. Ik heb het ook nooit durven vragen.

Maar ik doe het wel 2 keer in het jaar. En dan had ik net een mooi plekje gevonden, moet ik weer van allerlei gaten in de muur boren, omdat die klok zo nodig weer verzet moet worden. Ik heb hem nu in de wc hangen. Maar ik heb voor dit weekend alweer een nieuwe plek gevonden, namelijk onder mijn bed. Dan kan ik af en toe de klok rond slapen. Nee even voor de duidelijk van zaterdag op zondag werd de klok een uur vooruit gezet.

Waarom wordt de klok in de lente en herfst eigenlijk verzet. Wat is hier nu in godsnaam het nut van. In het voorjaar gaat hij een uur vooruit. Dit is niet om mensen te pesten met een uur minder slaap heb ik begrepen.
Het gaat namelijk over energiebesparing. De tijd wordt beter benut, want nu slaap je langer als het donker is en heb verspil je minder energie. In de zomer wordt de klok weer vooruit gezet, omdat het dan minder lang donker is en heb je dus minder verlichting nodig. Ja ja ik vind het maar achterhaald. Nee het verzetten van de klok is niet meer iets van deze tijd.

Hoe gaan ze dat bij de NS in godsnaam doen? Die klok verzetten, Gister was het al zo’n puinhoop met alle sein en wisselstoringen. Ze maken er een zooitje van. Het is nu zo dat er maar af en toe een trein rijd in plaats van regelmatig.  Af en toe is hetzelfde als sporadisch, Nu weet ik ook waar dat woord van afgeleid is. De trein naar Enschede vertrekt van spoor A.  Nou dan weet je dat je wel even kunt wachten.

Over Enschede gesproken. Bij FC Twente hebben ze ook een wisselstoring. Mister McClaren hoe kun je nu je beste spelers op de bank zetten in de wedstrijd van het jaar tegen Schalke! Om dan het weekend erop kansloos onderuit te gaan in Nijmegen tegen NEC. Nijmegen, laat daar nu net het hoofdkantoor van Prorail zitten.. Zo komen alle wisselstoringen weer bij elkaar.

Wat ook niet fijn is aan het verzetten van de klok in het voorjaar is dat iedereen nu een uur korter kan slapen. Behalve de mensen die in de nachtdienst zitten hebben het goed voor elkaar. Denken ze tot 3 uur te moeten werken, blijken ze al om 2 uur klaar te zijn.

 Ik gun het ze van harte.