Zo waarlijk helpe mij, God almachtig

Ik ben er niet echt anders van geworden, het feit dat we nu een koning hebben in plaats van een koningin. Vorige week was het zover. Koning Willem Alexander zit vanaf nu op de troon. Van de hele inhuldiging heb ik niets gezien. In Nederland wordt een nieuwe troonopvolger niet gekroond maar gehuldigd. Waarom dat is weet ik ook niet, Vermoedelijk zitten Vlugge Japie, B2 en de Baron hier achter maar feit is dat Willem Alexander geen Kroon op kreeg maar een bescheiden feestje hield. Van de drie boeven ontbreekt op dit moment nog elk spoor.
Ik heb er niets van gezien omdat ik van mening was dat ik in Hengelo moest zijn en mijzelf tegoed moest doen aan de nodige biertjes. In deze opzet ben ik redelijk geslaagd moet ik zeggen. Ik dacht als ik dan toch niets van de inhuldiging zie laat ik dan zelf maar de kroon op mijn werk zetten.

Toch moet ik bekennen dat ik er wel ietsjes van gezien heb. Vlak voordat ik de taxi inging heb ik nog heel even een bodem gelegd, en bij mij thuis mag je voor de televisie eten, dus kon ik nog net even een glimp van het Koningspaar opvangen. Althans dat dacht ik. Waarschijnlijk keek ik naar het saaiste stukje van de hele inhuldiging.

Op het moment dat ik keek zag ik alle leden van de staten generaal het Koningslied oefenen. Er werd een naam genoemd door de dirigent en dan stonden ze  een voor een op met 2 vingers in de lucht. Sukkels dat klopt niet, het zijn drie vingers in de lucht voor Willem. De W van Willem! Niet de V van stampot.  Ukkels. Maar als je zo laat begint met oefenen dan wordt het ook niet wat hé! Nee dan begrijp je tekst niet.

Uiteindelijk kwam ik erachter dat ze toch wat anders aan het doen waren.  Het was niet de tekst van het Koningslied, ze waren de eed aan het afleggen. Het zag er wel een beetje belachelijk uit eigenlijk.

Het was een soort stoelendans in slow motion. En er waren geen afvallers. Of het leek op een groot dictee de Nederlandse taal.  En het ergste was nog hetgeen wat ze moesten zeggen. De een zei met 2 vingers in de lucht, JA dat beloof ik, de ander zei “Zo waarlijk helpe mij God almachtig.”  Ik dacht oh nee hè, God beware mie. Wat een ellende. En dit tafereel duurde bijna een half uur. Het ging als volgt:

Samson: “Zo waarlijk helpe mij god almachtig”. Roemer: “Dat beloof ik”
Pechtold: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig.”  Buma: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”
Thieme : Dat beloof ik  .. En zo ging het een hele tijd door.

Op een gegeven moment ging ik gokken wie:”Dat beloof ik” en wie: “zo waarlijk helpe mij god almachtig” zou gaan zeggen. Ik had er 320 goed en ja. Toen kwamen ze bij Wilders. Ik dacht hij gaat zeggen: “Ik vrees het ergste”. Maar dat deed hij niet. Hij zei netjes: “Dat beloof ik”.. Tegelijkertijd dacht ik: Ja, jullie kamer leden met zijn allen beloven wel meer.  Maar goed, ik was blij dat mijn taxi naar Hengelo ging.

De taxi naar Hengelo, ik dacht als dit maar goed gaat. Ik moest namelijk ook de volgende dag nog werken. Dus ik zei bij het binnenstappen tegen de taxichauffeur met 2 vingers in de lucht:

“Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”