College biedt raad wederom sluitende programmabegroting aan voor 2017

Deze programmabegroting draagt de titel: “Samen aanpakken”. In de programmabegroting is uitgelegd wat het college van plan is te gaan doen in 2017. Wethouder Harry Scholten zegt hierover: “De begroting 2017 bevat een sluitend meerjarenperspectief. Daar zijn we als college tevreden over. 2017 wordt het laatste volledige jaar van de huidige collegeperiode 2014-2018. En opnieuw wordt het een jaar van handen uit de mouwen en stevig aanpakken.”

Speerpunten 2017
Hieronder volgen enkele speerpunten uit de programmabegroting 2017 “Samen aanpakken”.
Met een Masterplan asbestverwijdering gaan we de ambitie waarmaken om in aanloop naar de wettelijke plicht in 2024 asbestdaken zoveel mogelijk uit onze leefomgeving te
verwijderen. Dat doen we in nauwe samenwerking met eigenaren, bedrijven en de provincie Overijssel. De sanering van de wijk ’t Gijmink in Goor wordt naar verwachting volgend jaar
afgerond. Dat geldt ook voor de pilot waarbij bewoners van die wijk worden gestimuleerd om gelijktijdig asbestdaken te saneren.
We gaan door met onze ambitie om voortvarend vluchtelingen met een status te huisvesten, gespreid over de kernen in onze gemeente. De samenwerking op het gebied van integratie
krijgt daarbij extra aandacht. 
De uitvoeringsprogramma’s van de sociaal economische visie worden uitgevoerd en gemonitord. Dit uit zich in de inzet van de retailmanager, de ‘”branding” van het merk Hof van Twente, de diverse initiatieven uit het actieplan vrijetijdseconomie, maar ook in acties die erop zijn gericht om de participatiegraad te verhogen, bijvoorbeeld door het netwerk van ondernemers te laten groeien (platform “Hofwerkt”).
Nu de nieuwe taken voor zorg, werk en jeugd met succes zijn opgepakt, krijgt de transformatie in het sociaal domein een gezicht met diverse initiatieven, zoals de pilot praktijkondersteuner GGZ jeugd bij de huisarts.
Het Plan van aanpak ondersteuning agrariërs vormt de basis om agrarische ondernemers, die door de marktontwikkelingen in moeilijkheden zijn gekomen, met adviezen en begeleiding te ondersteunen. De aandacht gaat hierbij niet alleen naar het bedrijf, maar ook naar mogelijke sociale problemen in het gezin, die hieruit voort kunnen komen.
Vanuit het programma duurzaamheid en onze Routekaart naar een duurzaam Hof van Twente in 2035 worden plannen gemaakt voor grootschalige duurzame energieproductie met wind en zon. Goede besluitvorming en draagvlak in de samenleving zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Investeringsinitiatieven vanuit de samenleving willen wij financieel faciliteren.

Gildebor
Op 1 januari 2017 gaat de nieuwe beheerorganisatie Gildebor van start. Deze nieuwe, gezamenlijke uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Hengelo, Hof van Twente en de SWB, wordt verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte (o.a. wegen en groen). Gildebor wordt ook een belangrijke partner om plek te bieden aan mensen die in het kader van de Participatiewet via arbeidsintegratie aan de slag kunnen komen.

Budgettair perspectie
Uitgangspunt van de programmabegroting 2017 vormt het budgettair perspectief dat is gepresenteerd in de Kadernota 2017. De autonome ontwikkelingen die zich sindsdien hebben voorgedaan en in de 2e bestuursrapportage 2016 worden verantwoord, zijn hier aan toegevoegd. Ook is het nieuw beleid uit de Kadernota verwerkt. Conclusie is dat we een sluitende begroting met meerjarenperspectief presenteren.

Raadsvergaderingen 
De gemeenteraad vergadert over de programmabegroting 2017 op 25 oktober aanstaande vanaf 19.30 uur (meningvormend) en op 8 november a.s. vanaf 16.00 uur (besluitnemend).
Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en zijn openbaar. U bent van harte welkom deze vergaderingen bij te wonen.