College maakt plan voor aardgasloos wonen

Het college heeft op 14 december met de Transitievisie Warmte ingestemd en aangeboden aan de gemeenteraad voor vaststelling. De Rijksoverheid heeft als doel dat huizen in 2050 van het aardgas af moeten zijn. In deze visie staat hoe dat in onze gemeente wordt aangepakt.
Allemaal merken we de effecten van klimaatverandering. Daarom moeten we nu wat doen. Koken en verwarmen kosten veel aardgas, en aardgas is een soort energie waarmee we de aarde verder uitputten. Daarom is gemeentes gevraagd om een aanpak te maken zodat woningen op termijn geen aardgas meer nodig hebben. De gemeente stelt voor om op de volgende manier te werk te gaan:

• Elke woning een eigen aanpak, nu is de tijd om iets te doen. We sluiten aan bij natuurlijke momenten waarop een keuze gemaakt kan worden voor een duurzamer alternatief (bijvoorbeeld als de CV-ketel vervangen moet worden of als er toch al een verbouwing in de planning zit). Vervolgens zetten we drie stappen:
• Als eerste kijken we naar isoleren. Een beter geïsoleerd huis heeft minder energie nodig om te verwarmen. Dit kan door spouwmuurisolatie, HR+glas en bijvoorbeeld dakisolatie. Hiervoor zijn ook verschillende subsidies beschikbaar.
• De tweede stap is: omzetting van gas naar elektrisch. Denk daarbij aan koken op inductie of keramische kookplaat, in plaats van koken op gas. Of een warmtepomp in plaats van een CV-ketel. Voor heel veel woningen in onze gemeente is dit een goede oplossing.
• Als laatste stap gaan we met een aantal wijken aan de slag om te kijken of daar een gezamenlijke oplossing mogelijk is. Een voorbeeld van zo’n gezamenlijke oplossing is een warmtenet. Er zijn drie wijken in Hof van Twente waar dit mogelijk lijkt, bijvoorbeeld omdat er een bedrijf dichtbij is dat voldoende warmte zou kunnen leveren. We gaan vanaf 2022 met de inwoners van die wijken in gesprek om te verkennen hoe zij dit zien, daarna gaan we de mogelijkheden verder onderzoeken. Dit is een traject wat meerdere jaren gaat duren.

Raad vergadert in januari
Het college heeft deze visie deze week aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad vergadert hierover op 18 januari. Daarna volgt een besluit over de
Transitievisie Warmte. Elke vijf jaar daarna wordt bekeken hoe we verder kunnen met onze doelen: energieneutraal in 2035.
Wilt u meer weten over duurzame maatregelen? Meer informatie hierover vindt u op www.hofvantwente.nl/duurzaamheid