Geitenhouderij en longontsteking blijft item in gemeenteraad, ondernemer reageert
In de gemeente Hof van Twente wonen naar schatting zo’n 4600 mensen binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij. Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de PvdA, InBeweging en de SP, die afgelopen februari zijn gesteld naar aanleiding van een alarmerend RIVM-rapport over een verhoogd risico op longontstekingen nabij geitenbedrijven.
Uit het zogeheten VGO-III onderzoek blijkt dat mensen die dicht bij een geitenhouderij wonen, een grotere kans hebben op het krijgen van een longontsteking. De GGD adviseert daarom om terughoudend te zijn met het bouwen van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen of verzorgingshuizen binnen een straal van 2 kilometer van zulke bedrijven.
Aantal geiten licht gedaald
In Hof van Twente zijn momenteel ongeveer 8250 melkgeiten en 2600 overige geiten, verdeeld over tien bedrijven. Opvallend is dat het aantal geiten sinds 2021 licht is afgenomen. De piek lag in dat jaar op ruim 12.000 dieren. Door een ‘geitenstop’ die al sinds 2018 geldt, mogen boeren niet meer dieren houden dan waarvoor zij toen vergunning hadden. In theorie is er nog ruimte voor uitbreiding tot maximaal 12.500 melkgeiten en 8600 overige geiten, maar feitelijk mag er niet meer bij komen.
Veelers uit Hengevelde reageert
Wij vroegen geitenhouderij Veelers om een reactie op het bericht van de gemeente. Clint Veelers: ”Sinds de uitkomst van het VGO I onderzoek zit de geitenhouderij sector in Nederland op slot doordat er geen nieuwe bedrijven bij mogen komen en geen uitbereiding t.o.v. de vergunde dieraantallen mag plaats vinden.
De uitkomsten van deze onderzoeken laten een mogelijk verband zien tussen een regio waar geiten gehouden worden en longontsteking. In het onderzoek VGOIII was de bedoeling een duidelijk oorzakelijk verband aan te tonen met een meerjarig onderzoek (die flink is uitgelopen door tegenvallende resultaten). Een andere optie is om een onderzoek te verwerpen, dit kan doordat de het onderzoek bijvoorbeeld geen oorzaak laat zien.
Echter is de belangrijkste conclusie die gesteld is in het laatste VGOIII onderzoek de onderstaande citaat:
‘Geen van de geteste micro-organismen werd significant vaker aangetoond bij patiënten die minder dan 2.000 meter van een geitenhouderij wonen, in vergelijking met patiënten die meer dan 2.000 meter van een geitenhouderij wonen.’
Kortom is er dus naar 9 jaar van onderzoek geen oorzakelijk verband aangetoond voor een eventuele verhoogde kans op longontsteking in de nabijheid van melkgeitenbedrijven.
‘Wij als melkgeitenhouderij hebben nooit de intentie om omwonenden ziek te maken. Mocht het onderzoek een duidelijke oorzaak aangetoond hebben, dan vinden wij ook dat we moeten meedenken in een oplossing. Het verbaasde mij niet dat de PVDA, SP en InBeweging vragen hebben gesteld in de gemeenteraad. Ik ben bekend met hun mening over de (intensieve) veehouderij. Echter vind ik na deze bovengenoemde conclusie van het VGOIII rapport wel vreemd dat deze partijen vragen om extra maatregelen nu wederom geen oorzaak is gevonden. Ik ben blij dat de raad hier het ‘nuchter boeren verstand’ heeft gebruikt door geen extra maatregelen door beperkingen op te leggen voor zowel woningbouw als de melkgeiten sector. Wat ons overigens wel altijd heeft verbaasd is dat de GGD en gemeenten in Nederland woningbouw wel toe stonden binnen 2 kilometer van geitenbedrijven en daarentegen geitenbedrijven op slot zetten.”
Geen nieuwe maatregelen
Ondanks de zorgen ziet het college op dit moment geen reden om extra maatregelen te treffen. De huidige richtlijnen van de GGD blijven van kracht. Dat betekent onder andere dat binnen 500 meter van een geitenhouderij geen nieuwe woningen worden toegestaan, tenzij de GGD daar expliciet advies over geeft. Voor nieuwbouw op een afstand van 500 tot 2000 meter gelden beperkingen voor gevoelige functies, zoals scholen en kinderopvang.
Bij initiatieven zoals Rood voor Rood – waarbij een oude schuur plaatsmaakt voor een woning – is het wél mogelijk om een woning toe te voegen binnen het risicogebied. Voorwaarde is dan wel dat de toekomstige bewoners worden geïnformeerd over de mogelijke gezondheidsrisico’s.