Hengeveldse grondwaterstanden vanaf heden online in te zien

De grondwaterstanden van een wijk of de eigen woonomgeving zijn vanaf nu online beschikbaar op de website van de gemeente (klik). Bij het aanleggen van wegen, riolering, groenvoorzieningen en projectontwikkelingen is informatie over de grondwaterstanden onmisbaar. Daarom heeft gemeente Hof van Twente een grondwatermeetnet met 89 peilbuizen, verspreid over de verschillende woonkernen. Hiermee worden betrouwbare grondwatermetingen verzameld.

Op de website (klik) kan een peilbuis geselecteerd worden op de kaart (inzoomen en de peilbuis aanklikken) of via een keuzemenu aan de linkerkant (waar alle peilbuizen opgesomd staan met vermelding van adres). Vervolgens wordt de grondwaterstand zichtbaar.

Wat is grondwater?

Grondwater is water dat via sloten, greppels en waterpartijen in de bodem is gezakt. Ook regenwater zakt in de bodem tot een bodemlaag die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond verzadigd. De grond neemt geen water meer op. De hoogte waar deze verzadiging optreedt, is de grondwaterstand (of het grondwaterpeil). Het water eronder heet grondwater.

Verantwoordelijkheid grondwater

De inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor de waterhuishouding op het eigen perceel en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de eigen gebouwen. De gemeente is eerste aanspreekpunt voor wateroverlast door grondwater in het stedelijk gebied (dorpen en steden). Eventueel vraagt de gemeente waterschap of provincie om mee te denken.

Het waterschap is verantwoordelijk voor grondwater in het landelijke gebied. Daar liggen veel kanalen en andere watergangen die het waterschap beheert. Het waterschap kan de waterstanden in de hoofdwatergangen sturen. De provincie is verantwoordelijk voor de algemene kaders waarbinnen waterschappen en gemeenten moeten werken, de kwaliteit van het grondwater en het diepe grondwater en onttrekkingen daaruit voor bijvoorbeeld industrie of drinkwater.

Vragen over of problemen met grondwater

Meestal merken we niets van grondwater. Pas als er problemen zijn valt het op. Een te hoge grondwaterstand kan vervelend zijn als men in de kruipruimte wil werken of als de tuin drassig is. Ook kan er sprake zijn van serieuze vochtoverlast in de woning. Bij te lage grondwaterstanden kunnen problemen ontstaan met funderingen door verzakkende bodem. Ook kunnen natuurgebieden verdrogen. Voor vragen over grondwater kunt u contact opnemen met de gemeente.

Loketfunctie gemeente

De gemeente heeft de loketfunctie voor water. Met alle meldingen en vragen over water kunnen inwoners bij de gemeente terecht. De gemeente neemt de vraag in behandeling en zo nodig sturen wij de vraag of melding door naar de instantie die erover gaat. De meldingen kunnen met de mail info@hofvantwente.nl worden gedaan.

Normen

Wanneer de grondwaterstand ten opzichte van het maaiveld (de zogenaamde ontwateringsdiepte) langer dan 35 dagen de norm overschrijdt gaat de gemeente kijken hoe het grondwater afgevoerd kan worden. Daarvoor wordt uitgegaan van de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) in relatie tot de bestemming van de grond. Zie onderstaande tabel.

Bestemming grond Onderdeel Ontwateringsdiepte
Groen Tuinen, openbaar groen, sportvelden GHG > 0,50 m
Wegen Hoofdwegen Woonstraten GHG > 1,00 m GHG > 0,70 m
Gebouwen Woningen / gebouwen met kruipruimte GHG > 0,70 m
Nieuwbouw Bebouwing zonder kruipruimte Bebouwing met kruipruimte GHG > 0,50 m GHG > 0,70 m

GHG = gemiddeld hoogste grondwaterstand. Over een meetreeks van minimaal 8 jaar wordt voor ieder jaar het gemiddelde van de drie hoogst gemeten grondwaterstanden bepaald. Deze waarden worden vervolgens weer gemiddeld; de uitkomst is de GHG.