Hof van Twente bestrijdt eikenprocessierups vroeg én natuurvriendelijk

Gemeente Hof van Twente bindt dit jaar al vroeg de strijd aan met de eikenprocessierups. Doel is de overlast van de eikenprocessierups de komende zomer tot een minimum te beperken. De gemeente kiest daarbij voor een preventieve aanpak. Stichting Hofvogels gaat nestkasten ophangen voor onder andere kool- en pimpelmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast worden op risicovolle locaties de oude nesten met brandharen weggezogen. Op die manier zorgt Hof van Twente voor een meer natuurvriendelijke en biologische bestrijding van deze overlast gevende rupsensoort.

Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels gaan de komende weken een groot aantal mezenkasten ophangen in eikenbomen dichtbij risicovolle locaties. Daarnaast gaat een aannemer de restanten van oude nesten met brandharen opruimen door deze weg te zuigen. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Nivon Goor, een onderdeel van de Stichting Hofvogels, zijn al weken druk met het maken van een groot aantal nestkastjes om aan de gestelde vraag te kunnen voldoen.

Effectief bestrijden
De gemeente selecteerde 50 kwetsbare locaties om scholen, langs schoolroutes en nabij openbare gelegenheden als stations, zwembaden en begraafplaatsen. Dit zijn de locaties waar in afgelopen jaren inwoners veel overlast hadden van de eikenprocessierups. Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels hangen voor het broedseizoen voldoende nestkasten per locatie op om de eikenprocessierups daar zo effectief mogelijk te bestrijden.