Hoffelijkheidsprijs naar Dansclub Hand in ’n Tuk en Wijngaard Hof van Twente

Op 12 maart stond HofMarketing klaar in De Kroon in Markelo voor de uitreiking van de Hoffelijkheidsprijs.  De organisatie had voor ogen om er een heuse award show van te maken, een netwerk avond met gala tintje. Twents Chique. Maar dát ging op het allerlaatste moment niet door, nadat premier Rutte Nederland in intelligente lockdown liet gaan. 
Een half jaar later ziet HofMarketing dat gezien de huidige coronamaatregelen de Hoffelijkheidsprijs 2020 helaas nog steeds geen doorgang kan krijgen. Er is dan ook besloten om de winnaars te verrassen en alsnog de prijs uit te reiken.  Er is een cameraploeg in arm genomen en de winnaars in de categorieën wonen, werken, recreëren en de Held van de Hof zijn inmiddels verrast met hun prijs. De reportage hiervan is gepubliceerd op alle social media kanalen van HofMarketing/Visit Hof van Twente. Onder de winnaars zitten ook het Markveldse Dansclub Hand in 'n Tuk
Er zijn in maart ruim 2.000 stemmen uitgebracht en daarnaast  heeft de deskundige vakjury punten mogen verdelen. Dat  bij elkaar op tellend kwamen we op de volgende winnaars:
 
Winnaar Wonen: Dansclub Hand in ’t Tuk | Markvelde
Een groep enthousiaste jongeren heeft uit eigen beweging een buurtfestival georganiseerd in Markvelde. Binnen een week wordt een sportveld omgetoverd tot een heus festivalterrein voor het buurtfestival Hand in 'n Tuk.
 
Men had bij het stemmen een mogelijkheid een motivatie toe te voegen. Hierbij een greep uit de reacties:
“Omdat het een geweldig initiatief is waarbij vele mensen naar de mooie buurtschap Markvelde komen!”
“Prachtig initiatief door een stel jonge verantwoordelijk buurtgenoten die symbool staan de leefbaarheid in de buurtschappen naar de volgende generatie te helpen. “
“Brengt leefbaarheid aan het platteland“
“Jongeren actief in een gemeenschap waar de school gesloten is, erg waardevol!“
 
Winnaar Werken: Wijngaard Hof van Twente | Bentelo
Wijngaard Hof van Twente biedt met haar zorgboerderij dagbesteding aan mensen met verstandelijke beperkingen, psychische stoornissen en leerproblemen en helpt mensen zo verder. Mensen zonder re-integratie perspectief zijn ook welkom. De wijngaard is zo een bijzondere werkgever voor deze doelgroep. Met het team maken zij zeer succesvolle wijnen die regelmatig in de prijzen vallen en verzorgen ze unieke rondleidingen op het bedrijf.

Men had bij het stemmen een mogelijkheid een motivatie toe te voegen. Hierbij een greep uit de reacties:
“Mensen die niet alleen over de lekkerste wijn beschikken. Maar ook zeer betrokken zijn bij de medemens. Zowel op de werkvloer waar mensen met een beperking een kans bij hun krijgen. Maar ook op sociaal gebied dragen zij hun steentje volop bij.”
“Bedrijf biedt werkgelegenheid aan minder kans rijken op de arbeidsmarkt. Maken een mooi product in een omgeving waar je dat vroeger niet voor mogelijk hield.”
“Wie op de wijngaard rondloopt voelt direct de betrokkenheid en warmte van de eigenaren naar hun personeel (met afstand tot de arbeidsmarkt). Dit bedrijf gaat verder waar bij andere bedrijven de winstgevendheid een rol gaat spelen...”
met duurzame wijnbouw zorgen Ilse en Roelof voor grote bekendheid nationaal en internationaal Hof van Twente en in het bijzonder de kern Bentelo. Het trekt veel bezoekers die kennismaken met 'mooi Hof van Twente'..”
 
Winnaar Recreëren: Heimland | Diepenheim
Het meerdaagse evenement Heimland is in 2019 voor de tweede keer georganiseerd en vindt altijd eind juli plaats. Heimland trekt toeristen naar Diepenheim en andere kernen in de Hof, die vaak meerdere dagen blijven. Bijzonder aan Heimland is dat je een kijkje kunt nemen bij de makers van theater. Dichtbij het proces kom je niet! Tijdens het evenement kun je ontdekken hoe een voorstelling tot stand komt, ook super interessant voor de onervaren theaterbezoeker.
 
Men had bij het stemmen een mogelijkheid een motivatie toe te voegen. Hierbij een greep uit de reacties:
“Heimland is niet alleen voor de regio, maar ook in Nederland uniek met haar aanpak en gastvrijheid, zowel naar kunstenaars als publiek! Daarnaast heeft Heimland een verfrissende programmering en biedt een heerlijke werkplek aan kunstenaars uit het hele land. De voorzieningen van de werkplaats zijn uitstekend! Het is een prachtig concept.”
“Diepenheim weer “kunstzinnig” op de kaart, inzet van veel vrijwilligers, geweldige producties op mooie locaties. Met Heimland in de buurt hoeven we het niet ver te zoeken....”
“Dit is een uniek en fantastisch kleinschalig festival dat gedragen wordt door een grote groep enthousiaste Diepenheimers, die zeer gastvrij de gasten en de artiesten ontvangen. Bezoekers én artiesten genieten van dit prachtige zomerweekend.”
 
Winnaar Held van de Hof: Gerrit van der Kolk | Diepenheim

Gerrit van der Kolk uit Diepenheim is ontzettend actief in het stedeke. Na jaren ondernemerschap, ondersteunt hij nu meerdere verenigingen. Het liefst op de achtergrond, maar zijn tomeloze inzet verdient een nominatie en eigenlijk ook de titel Held van de Hof!
Je hoeft Gerrit maar te vragen en hij staat klaar, vaak dezelfde dag nog. Folders verspreiden, een route controleren of iets ophalen: niets te gek. Gerrit stapt elke week in de Franjebus om oudere mensen te vervoeren, rijdt rond voor Slagerij Kastelein, is actief voor de Kunstvereniging Diepenheim en bij Herberg de Pol en laten we de Diepenheimse Schutterij vooral niet vergeten waar hij ook enorm veel werk verzet! 

Men had bij het stemmen een mogelijkheid een motivatie toe te voegen. Hierbij een greep uit de reacties:
“Zonder Gerrit vd Kolk is Deep’n geen Deep’n!”
“Gerrit draagt een steentje bij aan ongeveer iedere vereniging in Diepenheim”
“Bij elk evenement zie je Gerrit druk zijn ! De beste vrijwilliger die ik ken.”
“Deze man doet zo enorm veel voor de gemeenschap in Diepenheim. Voor de VVV, voor de Franjebus,  voor Slagerij Kastelein, voor de VV Diepenheim, voor de Schutterij, bij de Pol, bij het wilgenknotten en dan ook nog mantelzorger.”
“Als iedereen de helft doet wat Gerrit doet, hebben we geen vrijwilligers tekort meer in Hof van Twente.”
 
De jury bestond uit afgevaardigden uit de Hof:
Markelo: Olle Geurts
Goor: Mark van het Bolscher
Diepenheim: Hanneke in Traa
Bentelo: Esther Borre
Hengevelde: Carla Hemel
Delden: Egbert Jaap Mooiweer