Lelieteelt blijft groot agendapunt in gemeenteraad
De discussie rondom de lelieteelt in de Hof van Twente is de afgelopen maanden flink opgelaaid. In de gemeenteraad is het onderwerp inmiddels onderwerp van serieuze politieke actie geworden. Reden genoeg voor een update vanuit de raad.
In februari nam de raad unaniem (!) een motie aan om te onderzoeken of de gemeente de teelt van lelies juridisch kan verbieden. Een opvallende stap, die direct veel stof deed opwaaien. Tegelijkertijd sloot de gemeente begin die maand nog een convenant met een lelieteler, een tegenstrijdige zet, zo vonden velen.
Tijdens de raadsvergadering van 1 april werd doorgevraagd naar de uitvoering van de aangenomen motie. De wethouder gaf aan pas in het najaar met een visie op het platteland te komen, met daarin een hoofdstuk over veranderend grondgebruik. Volgens hem is dat nodig om een stevig juridisch fundament te hebben voor een verbod.
In de naburige gemeente Lochem ging het in april razendsnel: van onrust tot een unaniem aangenomen motie dat de wethouder daar voor de zomer al moet aangeven hoe de lelieteelt gestopt kan worden.
De situatie kreeg ook in Hof van Twente een emotionele lading toen op 17 april een brandbrief bij de gemeente binnenkwam namens kinderopvang ’t Hofje en de Beestenboel. De brief ging over geplande lelieteelt pal naast hun locatie – in de buurt van 250 kinderen van kinderopvang en school. Inmiddels hebben grondeigenaar en teler besloten van teelt op die specifieke plek af te zien.
Gisteravond, op 22 april, kwam het onderwerp opnieuw aan bod in de gemeenteraad. Opnieuw werd een motie unaniem aangenomen. De raad eist dat de wethouder vóór de zomer uitvoering geeft aan de motie van februari. In de tekst staat nu expliciet dat de raad de intentie heeft om de lelieteelt te verbieden.
Op de website www.politiekinbeweging.nl/landbouw komt aanvullende achtergrondinformatie te staan, waaronder artikelen, blogs en rechterlijke uitspraken.
Hoewel er dit jaar geen wettelijke mogelijkheden zijn om de teelt te stoppen, is vooral voor onder meer In Beweging de hoop gericht op 2025: het jaar waarin de Hof van Twente afscheid hoopt te nemen van niet-biologische lelieteelt.