Primeur Hof van Twente met campagne Hof Gezond

Inwoners in gesprek met fysiotherapeuten over gezondheid

Met negen samenwerkende fysiotherapiepraktijken uit Delden, Markelo, Hengevelde, Diepenheim en Goor realiseert de welzijnsorganisatie Salut een primeur via het gezamenlijke project: “Hof Gezond op jouw manier”. Gedurende de maanden september en oktober is voor inwoners van Hof van Twente, die geïnteresseerd zijn in hun eigen gezondheid, een speciale actie. Voor jou als inwoner is het een kans om inzicht te krijgen in je eigen gezondheid vanuit eigen motivatie en mogelijkheden. Hier ga je vervolgens op jouw manier mee aan de slag. De actie is onderdeel van het pilotproject Positieve Gezondheid.

Pilotproject Positieve Gezondheid

De voorbereiding van dit project is een jaar geleden gestart. De fysiotherapeuten zetten in op een goede samenwerking met onder andere huisartsen, diëtisten, praktijkondersteuners, sportverenigingen en behandelaren. “In plaats van de focus op zorg en ziekte, willen we veel meer preventief aan de voorkant investeren in gezondheid met focus op eigen regie. Daarom werken we gezamenlijk aan dit project”, aldus Henk Abels, coördinator preventieakkoord.

Door het voeren van uitgebreide gesprekken met de inwoners op basis van het gespreksmodel Positieve Gezondheid kijken we niet specifiek naar de klachten, maar naar de eigen mogelijkheden van de inwoners. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een klacht hebt die ergens anders vandaan komt dan je in eerste instantie dacht. Een gesprek hierover kan leiden tot nieuwe inzichten om op een eenvoudige manier met je gezondheid aan de slag kan gaan. Misschien is een wandelgroepje, lidmaatschap van een vereniging of een wekelijkse ontmoeting (met bv. een maatje) wel de goede richting.

Alle deelnemende fysiotherapiepraktijken hebben medewerkers opgeleid om de gesprekken te kunnen voeren op basis van Positieve Gezondheid. Naast de gesprekken met de inwoners en de campagne “Hof Gezond op jouw manier”, wordt er in dit project onderzoek gedaan door Saxion Hogeschool (Lectoraat Smart Health) in samenwerking met Roessingh, centrum voor revalidatie en Twentse Koers (samenwerking zorg en preventie). Er wordt onderzocht wat inwoners uit de gemeente Hof van Twente willen veranderen of waar ze aandacht aan willen geven omtrent hun leefstijl. Hier spelen betrokken professionals vervolgens op in vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.

Aanmelden voor gesprek vanaf 1 september via www.hofgezond.nl

Wil je ook een gesprek over (jouw) gezondheid? Deelname is kosteloos en beperkt tot een maximum aantal deelnemers. De deelnemende fysiotherapiepraktijken zijn: EV Fysiotherapie en Fysiocentrum Kamminga uit Delden, Fysiotherapie & Fysiofitness Smit, Flex-S en Fysiotherapie De Oliphant uit Goor, WY Fysiotherapie en Fysiotherapie Markelo uit Markelo, Fysiotherapie Diepenheim en Fysiotherapie Noordman in Hengevelde. Meld je snel aan via www.hofgezond.nl.