Twentekanaal in Wiene kleurt groen: “Dit heb ik nog nooit gezien”

Wie de afgelopen twee weken over de kanaalbrug van Hengevelde naar Goor reed en opzij keek, moet iets zijn opgevallen. Het is een groene bedoening in het kanaal dat in 1938 werd aangelegd. De oorzaak: ‘eendenkroos’. Het was enkele lezers en de redactieleden opgevallen, waarop Wegdamnieuws op onderzoek besloot uit te gaan. De dikke laag kroos ziet er bijzonder uit. Er drijft allerlei smurrie op en het groeit gestaag door. Eendenkroos groeit na een periode van geen regenval, veel voeding in het water of rioolwater dat in het oppervlaktewater is beland. En dan kan het heel snel gaan.
Ook schuilt er een gevaar van de eendenkroos in het kanaal, dat vanaf de brug bij Goor tot aan de sluizen in Wiene een groot probleem is.
Een schipper in Goor stond de redactie te woord: “Omdat er geen zonlicht wordt doorgelaten vanwege de enorme hoeveelheid eendenkroos wordt er zuurstof onttrokken aan het water. Hierdoor is er kans op massale vissterfte. Ook kan het enorm gaan stinken, maar dat is bijzaak. Hopelijk komt er snel regen, dat helpt denk ik om de grote laag aan de oppervlakte te doen zakken. Hierdoor wordt de nieuwe aanwas ook beperkt. Het probleem hoor je wel eens vaker, maar zo erg… Dit heb ik nog nooit gezien in de 40 jaar dat ik vaar, hopelijk is het snel voorbij.”

Hieronder enkele foto’s vanuit Wiene.