Verzoek om te vlaggen tijdens viering van 75-jarige bevrijding

Op 1 april 1945 zijn Diepenheim en Hengevelde bevrijd. Op 4 april volgde Delden en op 8 april Goor en Markelo (de kern Bentelo bestond in de oorlogsjaren nog niet). In alle kernen zet een grote groep vrijwilligers zich voor het organiseren van activiteiten rond de 75-jarige bevrijding van Hof van Twente. Des te mooier omdat er nog steeds mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Mensen die onderduikers opnamen in hun gezin of verzet boden aan de vijand. In het gemiddelde gezin kostte het moeite om de dagen door te komen, omdat de meest elementaire zaken, zoals voedsel, niet voorhanden waren. Ook onze bevrijders komt natuurlijk heel veel dankbaarheid toe.

Daarom het verzoek aan u namens de gemeente om te vlaggen op de dag dat uw kern bevrijd is (en natuurlijk op 4 en 5 mei). Op die manier eren we iedereen die, op welke manier dan ook, heeft bijgedragen aan de bevrijding van onze gemeente en vieren we onze vrijheid. Hoe vlaggen? 1 april Diepenheim en Hengevelde, 4 april Delden en 8 april Goor en Markelo,
Er wordt deze dag uitgebreid gevlagd. De Nederlandse driekleur hangt op deze dag, zonder wimpel, in top. 4 mei, dodenherdenking.

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 5 mei, Bevrijdingsdag.

Op dinsdag 5 mei 2020 is het Bevrijdingsdag en gaat de driekleur in top. We vieren dan dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft. Op deze dag hangt u de Nederlandse vlag eveneens uit zonder wimpel. De vlag mag uit tussen zonsopgang en zonsondergang.