Doeschot BV in Kleur Bekennen: ‘Vraag niet wat we maken, we maken wat u vraagt’

De meest kleurrijke serie van Wegdam Nieuws is terug! Het is weer tijd om bekende en minder bekende dorpsgenoten en plaatselijke ondernemers onder het vergrootglas te leggen. Wat houdt hen bezig? Volgens traditie – Kleur Bekennen loopt immers al meer dan 5 jaar (!) – leren we de ondervraagden nog veel beter kennen. Wat weet u van Doeschot BV?

Doeschot BV in Kleur Bekennen, aan de ene kant logisch, aan de andere kant ook weer niet. Logisch, ze timmeren de laatste jaren letterlijk en figuurlijk aan de weg, getuige het pand op het Hengeveldse bedrijventerrein op het Wegdam.
Niet logisch vanwege de bescheidenheid van de beide heren Martijn en Roy. Geen woorden maar daden zou zo maar een motto kunnen zijn van dit succesvolle duo! En nu zo maar op de voorgrond:

Doeschot BV

Naam: Roy Doeschot

Vrouw: Gerlinde Doeschot-Blokhorst

Kinderen: Lynn (15), Maury (14) en Stan (12)

Bedrijf: Doeschot B.V. / constructie & plaatwerk

Locatie: Weth. Goselinkstraat 18 in Hengevelde

Startdatum: opgericht in 1974 door Frans en Thea Doeschot-Exterkate

Aantal personeelsleden: ruim 40

Zakelijke motto: Vraag niet wat we maken, we maken wat u vraagt.

Naam: Martijn Doeschot

Vrouw: Esther Doeschot-Wielens

Kinderen: Sofie (13), Stijn (11) en Amber (7)

Bedrijf: Metaalbedrijf: constructie & plaatwerk / staalbouw, dak- & wandbeplating

Locatie: Het Wegdam 6 te Hengevelde

 

'De mannen'

Over ons bedrijf:
Met z’n drieën zijn ze de eigenaar van Doeschot B.V.: Frans (73), Roy (47) en Martijn (45). Van jongs af aan liepen de jongens al mee in de werkplaats. Roy is voor hij bij het bedrijf begon werkzaam geweest bij Reinders in Almelo. Eigenlijk zijn we zo’n beetje tussen de spanten geboren. Ook als kind waren we veel in de werkplaats te vinden, dus dat we iets in de metaal wilden gaan doen was al snel duidelijk.
Op het moment dat Roy en Martijn in het bedrijf kwamen werken waren er 2 werknemers in dienst. Deze gaven destijds beide aan dat ze voor zichzelf wilden beginnen en zo kwam het een en ander in een stroomversnelling. Martijn is daardoor direct na school in het bedrijf gaan werken. In mei 2022 bestaat het bedrijf 48 jaar. Nu werken er ruim 40 mensen. Roy:
“Een groei die door de jaren heen eigenlijk vanzelf ging. Qua oppervlakte en bouwperceel zijn er de afgelopen jaren verschillende uitbreidingen gedaan en sinds 2019 beschikt Doeschot over 2 locaties”.

Kantoor en hal in wording, aan het Wegdam 6 in Hengevelde

In april 2022 zal worden gestart met de nieuwbouw van het kantoor en hal aan het Wegdam 6. En als dat klaar is, zijn we heel tevreden. Dat wil niet zeggen dat we stil willen staan. Martijn:
“We hebben plannen genoeg. We gaan door met verbeteren van het productieproces met moderne geautomatiseerde machines en de daarbij behorende software”.

In 2006 is qua werkzaamheden een splitsing gemaakt binnen het bedrijf, zodat Roy en Martijn allebei een eigen tak onder hun hoede hebben. Roy houdt zich voornamelijk bezig met het construeren van plaatwerk, de toelevering van diverse constructiedelen (o.a. lasersnijden en kantwerk) het ontwerpen en vervaardigen van trappen en klein constructie werk.
Martijn heeft zich gericht op de staalbouw, dak- en wandbeplating.

Doeschot werkt veel met vaste aannemers. Het bedrijf is regionaal actief, maar ook landelijk. Bedrijfshallen, winkels, appartementen, woningen, agrarische gebouwen: er is veel mogelijk. Het mooiste is een combinatie van Prefab beton, staalbouw, beplating, trappen, balkons en hekwerken.

Volautomatische lasersnijmachine met magazijn. (snijdt RVS en Aluminium tot 30mm )

Welk personeelsfeest zullen jullie nooit vergeten?
Roy: “Waterskien, karten, quad rijden, casino avond. We hebben al van alles gedaan en van alle feesten genoten. Ook de bouwvakborrel is altijd gezellig. Vaak doen we een activiteit, gevolgd door een bbq/buffet en muziek van een regionale artiest of dj”

Martijn: “We merken dat ook onze medewerkers dit waarderen, je spreekt elkaar dan toch op een andere manier. Een fijne werksfeer zit hem vaak in de kleine dingen”.

Wat is de belangrijkste kernwaarde van het bedrijf?
Dat we al bijna 48 jaar een familiebedrijf zijn. Twentse nuchterheid in een informele en gemoedelijke sfeer . Dat zijn  toch wel onze kernwaarden.
Daarnaast willen we een betrouwbare partner zijn, die de daad bij het woord voegt. Wij hechten veel waarde aan samenwerken en samen ontwikkelen.

Waar ook veel belang aan hechten:  Vooruitstrevend, meegaan met de tijd qua technologie: modernisering en automatisering.

Wat zijn de leukste kanten van je beroep?
Roy: “De contacten met veel verschillende mensen, afwisseling van werk, iedere dag weer een nieuwe uitdaging.
Martijn vult aan: “En niet te vergeten de mooie reacties van klanten, dat maakt ons beroep extra leuk! En toch ook wel het contact met veel verschillende mensen”

Montage staalconstructie

Welke werkzaamheden voeren jullie zoal uit?
Roy: “Metaalbewerking (zoals knippen, zetten en lasersnijden), calculatie, inkoop en verkoop”.
Martijn: “Werkvoorbereiding, calculatie, inkoop en verkoop”.

In hoeverre zijn jullie tevreden over je werk?
Tevreden met wat we tot nu toe bereikt hebben. Met ons team hebben we mooie projecten gerealiseerd, waar we trots op zijn.

Welke tips hebben jullie voor iemand die dit werk wil doen?
Metaal en techniek is een mooi vak en de arbeidskansen zijn goed. We hopen dat jeugd zich blijft interesseren voor de metaalsector, zodat jonge aanwas voldoende blijft.
We hebben regelmatig stagiaires, die binnen ons bedrijf meekijken en werken. Sommigen komen na de opleiding terug om bij ons te werken, daar zijn we uiteraard erg blij mee. Als erkend leerbedrijf willen we onze bijdrage leveren aan de toekomst van vakmanschap.

Hoeveel personen zijn er werkzaam binnen dit bedrijf?
We werken nu samen met 48 collega’s, waarvan 2 stagiaires en 6 zaterdagjongens. Daarnaast ook 4 zzp-ers in de buitendienst (montage) en een inlener.

De trap bij Hebo kunststofkozijnen: Ook van Doeschot bv!

Hoe hebben jullie de stijging van de materialen ervaren?
Martijn: “De staalprijzen zijn zeker de laatste tijd enorm gestegen. Onze leveranciers geven alleen nog prijzen voor directe levering. Hierbij worden dagprijzen gehanteerd. Ook de verkrijgbaarheid van staal is momenteel onzeker en de snel stijgende staalprijzen zorgen voor onrust op de markt, en uiteraard ook binnen ons bedrijf. Het is heel vervelend dat kosten voor het bouwen snel omhoog schieten. Wij proberen onze klanten vooraf te informeren en duidelijkheid te geven zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Roy: “Door de prijsstijging hebben we de afgelopen tijd veel staal moeten inkopen. We moeten het staal ergens kwijt, en hierdoor zie je bij onze locaties dus veel meer staal liggen dan voorheen”.

Lopen je medewerkers wel makkelijk bij jullie binnen?
Roy: “We denken van wel. De sfeer binnen ons bedrijf is informeel en laagdrempelig. Zelf helpen we ook vaak mee op de werkvloer. Hierdoor is er meer wederzijds begrip en zo hoor je ook meer wat er speelt”.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/week eruit voor jullie?
Roy: “De werkdag is nooit hetzelfde en is heel wisselend. Een groot deel van de tijd wordt besteed op kantoor voor de werkvoorbereiding, inkoop, verkoop, planning en calculaties. Daarnaast zijn er ook de nodige afspraken met leveranciers en klanten en zijn we zelf ook regelmatig in de werkplaats te vinden. De werkweek sluiten we af met een een biertje in de kantine!”

Bedrijfshal

Hoe bewaken jullie de balans tussen werk en privé?
Roy: “Het is lastig om werk en privé altijd gescheiden te houden, dat moeten we eerlijk bekennen. Als ondernemer wil je je toch voor 100% inzetten en werk is er altijd. Ook het feit dat we bij het bedrijf wonen, maakt het soms extra moeilijk. Maar soms moet de knop gewoon even om, en daar zijn we ons wel steeds meer bewust van”.

Jullie lijken erg aardig. Is dat een valkuil?
Martijn: “Op iets ‘nee’ zeggen zit niet onze aard, misschien is dat wat je bedoeld met aardig zijn (ha ha). In dat opzicht is het soms een valkuil. We verkopen in ons werk niet makkelijk een ‘nee’ en nemen hierdoor soms veel hooi op de vork. Gevolg is dat we vaak een redelijk strakke planning hebben. En dan moet er een tandje bij…
Roy: “Maar ‘kalmte kan je redden’ is ons geleerd (een van de vele uitspraken van onze pa) en meestal komt het gelukkig wel weer goed”.

Missen jullie nog een onderneming in Hengevelde?
Roy: “Ik denk dat we als dorp trots mogen zijn over het aantal bedrijven die ons dorp vertegenwoordigd. Op allerlei gebied is er wel wat te vinden in Hengevelde. Ik zou zo niet kunnen bedenken wat we missen”.

Pa aan het lassen

Hoe ziet jullie vrijetijdsbesteding eruit?
Roy: “Mountainbiken op zondagmorgen. Op zijn tijd een biertje drinken met vrienden en familie. Genieten van vakanties.
Veel vrije tijd blijft er niet over, maar we proberen altijd wel tijd voor familie en vrienden vrij te maken. Werk is er natuurlijk altijd wel. Doordat we ouder worden, zijn we er wel meer van bewust dat er meer is dan alleen werken”.
Martijn: “Mijn vrijetijdsbesteding, ha ha!  Op zondag af toe mountainbiken, al vindt mijn vrouw dat dit vaker zou moeten!”.

Hoe onderscheiden jullie je als bedrijf?
Martijn: “Persoonlijke aandacht voor de klant, goede samenwerking/contacten met andere partijen, de korte lijnen en informele sfeer binnen ons bedrijf heeft ons denken wij gemaakt tot waar we nu staan. Respect voor anderen en gewoon jezelf blijven.
Er voor 100% voor gaan en altijd proberen alles in goede banen te leiden.

Roy: “We gaan niet makkelijk een uitdaging uit de weg. Onze ouders hebben ons geleerd: Wat het aan geld kost, krijg je er aan verstand bij. Dus daarom ons motto: ‘vraag niet wat we maken, we maken wat u vraagt. We hebben een vast team met kennis en ervaring waar we trots op zijn. Veel projecten die we binnen krijgen komen van mond tot mond”.

Transport spiltrap

Wat vinden jullie het allerleukste aan ondernemen/jouw werk?
De vrijheid, dat je niet wordt opgedragen wat je moet doen. De afwisseling in het werk en het contact met veel verschillende mensen. Iedere dag is een uitdaging.

Waar zijn jullie niet goed in?
Roy: “Door de groei van het bedrijf, krijg je er als ondernemer er een andere rol bij waardoor je in sommige situaties op de voorgrond staat. Het geven bijvoorbeeld een presentatie of een speech zal niet snel ons ding worden, maar het hoort er nu eenmaal bij. Oefening baart kunst zegt men”.
Martijn: “Waar ik niet goed in ben is NEE verkopen!”

Wat vinden jullie van de SIO?
Roy: “SIO is een actieve vereniging met betrokken ondernemers. De SIO bijeenkomsten zijn altijd leuk om naar toe te gaan. De SIO is zeker meer dan alleen gezellige borrels.
Martijn: “Samen sta je sterker en het is mooi om kennis en ervaringen met elkaar te kunnen delen. Er is een bepaalde gun-factor tussen de ondernemers en dat is mooi om te zien”.

Pa!

Welke doelstelling streeft de onderneming na?
Martijn: “Vasthouden met waar we mee bezig zijn. Als het op deze voet doorgaat, zijn we tevreden. Uiteraard kunnen we altijd verbeteren. Doelstelling voor het komende jaar is de realisatie van de nieuwbouw aan Het Wegdam. We hopen volgende maand te kunnen starten met de bouw”.

Hieronder voor de beeldvorming een greep uit de vele werkzaamheden van Doeschot BV: